Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BiH: Zabranjeno reklamiranje "Kafetina" zbog droge

Foto: Body14.com

BiH: Zabranjeno reklamiranje "Kafetina" zbog droge

​Agencija za lekove i medicinska sredstva u Bosni i Hercegovini (AML) povukla je prošle sedmice saglasnost za oglašavanje "kafetina" široj javnosti u toj zemlji.

Region
Izvor: Blic.rs

Agencija za lekove i medicinska sredstva u Bosni i Hercegovini (AML) povukla je prošle sedmice saglasnost za oglašavanje "kafetina" široj javnosti u toj zemlji.

U obaveštenju koje se nalazi na sajtu ove agencije navodi se da je reč o leku koji sadrži kodein, koji je opojna droga i, u skladu sa zakonom, zabranjeno ga je oglašavati široj javnosti.

- Za kodein su prošle godine objavljene nove bezbednosne informacije od Evropske agencije za lekove, a koje se odnose na ograničenje u primeni gotovih lekova koji u sastavu imaju kodein kao aktivnu supstancu. Zato je ALM donela rešenje o odbijanju zahteva za oglašavanje, kao i rešenje o stavljanju van snage saglasnosti za oglašavanje tableta "kafetina" široj javnosti - navodi se u obaveštenju ovog tela.

U ALM-u naglašavaju da je ovaj lek bezbedan i kvalitetan, zbog čega ostaje u prodaji, ali je cilj sprečiti da oglašavanje u medijima dovede do njegove masovnije upotrebe.