Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bramerc: Hrvatska mora sarađivati sa BiH

Foto: www.6yka.com

Bramerc: Hrvatska mora sarađivati sa BiH

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc upozorio je tokom obraćanja Savetu bezbednosti UN u Njujorku da Hrvatska ne sarađuje sa BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Region
Izvor: Glas Srpske

- Za neke predmete druge kategorije tužioci iz BiH su zatražili saradnju Hrvatske. Do sada je više odgađanja i nesporazuma sprečilo napredak. Moje tužilaštvo poziva Vladu Hrvatske da preispita svoju politiku u vezi s regionalnom saradnjom i olakša procesuiranje predmeta ratnih zločina u regionu. Tužilaštvo u Hagu nastaviće da prati razvoj događaja - istakao je Bramerc tokom podnošenja izveštaja o radu haškog tužilaštva u periodu od 16. novembra 2015. do 15. maja 2016. godine.

Govoreći o predmetima druge kategorije koje je haško tužilaštvo prosledilo Tužilaštvu BiH, Bramerc je istakao da odluka o krivičnom gonjenju nije donesena samo u jednom slučaju, a da su u ostalim potvrđene optužnice i otvoreni sudski postupci. On je istakao da je u predmetu protiv generala Ratka Mladića odbrana u završnoj fazi dokaznog postupka i da bi poslednji svedok trebalo da bude saslušan ovog meseca, a završne reči obe strane iznesene na jesen. Upozorio je i da Srbija još nije izvršila kaznu koju je Sud BiH izrekao generalu Novaku Đukiću.

- U regionu isuviše političara i javnih ličnosti negira dobro poznate istine, potpiruje etničke napetosti i ponavlja nacionalističke slogane iz prošlosti. Pozitivan trend u regionalnoj saradnji pravosuđa u oblasti ratnih zločina se, po svemu sudeći, preokreće - kazao je Bramerc.

Predsednik Haškog tribunala Karmel Agijus podsetio je u obraćanju Savetu bezbednosti UN da je izricanje presude u žalbenom postupku Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu zakazano za 30. jun.

- Što se tiče suđenja Mladiću, veoma sam zadovoljan ostvarenim napretkom i mogu potvrditi da postojeći predviđeni rok izricanja presude u novembru 2017. ostaje nepromenjen - rekao je Agijus i dodao da je žalbeni postupak u predmetu "Jadranko Prlić i drugi" najobimniji u istoriji suda, ali će biti završen do novembra 2017. godine.

Predsednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je naslednik Haškog tribunala, Teodor Meron kazao je da su preuzeli nadležnost nad ponovnim suđenjem u postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića i nad žalbenim postupcima protiv Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja.