Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ČAĐENOVIĆ IZDRŽAO PRITISAK CRNOGORSKOG TUŽILAŠTVA, odbio da lažno svedoči

Foto: In4s

ČAĐENOVIĆ IZDRŽAO PRITISAK CRNOGORSKOG TUŽILAŠTVA, odbio da lažno svedoči

​Mihailo Čađenović proveo je u spuškom kazamatu skoro osam mjeseci, a uhapšen je bez ijednog dokaza u politički montiranom procesu.

Region
Izvor: in4s.net

Jedan od nevino optuženih u aferi „Državni udar“ Mihailo Čađenović kazao je, u ekskluzivnom intervjuu za IN4S, da je Specijalno tužilaštvo Crne Gore na sve načine pokušavalo da ga „slomi“ ne bi li lažno optužio Andriju Mandića.

Mihailo Čađenović proveo je u spuškom kazamatu skoro osam mjeseci, a uhapšen je bez ijednog dokaza u politički montiranom procesu. Jedini njegov grijeh je bio, po ocjeni Tužilaštva, to što je bio lični vozač Andrije Mandića, jednog od lidera Demokratskog fronta.

Pomoćnik specijalnog državnog tužioca Saša Čađenović, inače Mihailov rođak, obećavao mu je slobodu samo ako uperi prstom na Mandića i lažno ga optuži da je kriv za navodni državni udar.

„Tvoje je da samo da kažeš da si po naređenju Andrije Mandića išao za Beograd, da si vozio Ananija Nikića i nenakve Ruse po Beogradu i za tebe neće biti nikakvih problema… I da si čovjeka ubio, a ne ova sitnica, brat bi ti pomogao“, kazao je Mihailu Čađenoviću tužilac Saša Čađenović, o čemu Mihailo svjedoči za IN4S.

Mihailo je ispričao šta se sve dešavalo u danima prije nego je uhapšen, kao i to šta je razgovorao sa specijalnim tužiocima.

„Ja sam 17. januara imao veoma tešku operaciju žuči i žučne kese. Poslije bolničkog liječenja, odnosno kada sam upućen na kućno liječenje, dobio sam poziv od specijalnog tužioca Saše Čađenovića da dođem na razgovor. Odazvao sam se iako sam imao ozbiljnih zdravstvenih problema. On mi je doslovce rekao – da ne zna jesam li gledao u medijima o aferi „Državni udar“ i da se i ja spominjem u tome. Kazao mi je da, tim povodom, dođem u sedam sati kod strica Vučine na razgovor, jer se u Tužilaštvu sve snima“, naveo je Mihailo Čađenović.

On je rekao da je prihvatio susret u kući kod strica, te da mu je Saša Čađenović tom prilikom saopštio da je najbolje da u Tužilaštvu kaže da je vozio Nikića u Beograd na sastanke sa Rusima, po nalogu Mandića.

„Sjutradan, u 11 sati, u Tužilaštvu me sačekao Saša i rekao da siđem u sobu za saslušanje i da ne zaboravim na savjet da optužim Andriju, ali sam se tada sjetio i riječi strica Vučine da pazim da me ovaj Saša ne uvuče u nešto što ne valja. Na moje veliko iznenađenje na saslušanju se pojavio i specijani tužilac Milivoje Katnić, koji je u početku bio ljubazan i pitao me za zdravlje, ali kada sam dao izjavu, odnosno istinito ispričao kako je bilo, njemu to baš nije bilo po volji. Katnić je od ljubaznog čovjeka postao nervozan i rekao mi da mi prijeti kazna od 4 do 8 godina, a ja sam mu odgovoriuo i da mi prijeti 10 godina reći ću samo istinu i nikoga neću optužiti“, naveo je Mihailo Čađenović.