Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ČETNICI SA KARIBA: Policija intervenisala zbog zastave

Zastava iz filma "Pirati sa Kariba"

ČETNICI SA KARIBA: Policija intervenisala zbog zastave

Hrvatska policija podnela optužni predlog protiv 54-godišnjeg državljanina Švajcarske zbog isticanja zastave iz filma "Pirati s Kariba", tvrdeći da se radi o "četničkoj" zastavi.

Region
Izvor: Slobodna dalmacija

"Ma kakva četnička zastava, to je zastava Pirata s Kariba. Moj sin koji je dolazio na odmor iz Švajcarske veliki je obožavatelj Džonija Depa i njegovih karipskih gusara iz filma "Pirati s Kariba", pa sam ga hteo dodatno obradovati njegovom omiljenom temom. Gusarska zastava je kupljena prošle godine na štandu u Zadru u blizini crkve Svetog Donata - kazao je ovaj švajcarski državljanin, prenosi "Slobodna Dalmacija".

On, kako kaže, proživljava pravu dramu otkako je na dan Oluje prijavljen da je na krov svoje kuće na ostrvu Viru okačio "četničku" crnu zastavu sa lobanjom i ukrštenim kostima.

Dok on tvrdi da je reč o dečjoj gusarskoj zastavi, na Viru ga sada nazivaju četnikom, te se počeo bojati za svoj život i sigurnost svoje porodice.

Zastavu je, kaže, istakao još 8. jula ali tada, dodaje, nikome nije smetala.

"Sve do dana Oluje niko od suseda se nije požalio da mu zastava smeta, inače bih je odmah uklonio. Situacija je sada vrlo ozbiljna, na Viru me sada nazivaju četnikom i bojim se za svoj život. Strah me je da će mi neko baciti bombu na kuću ili da će me neko ubiti na ulici", rekao je ovaj švajcarski i hrvatski državljanin koji je nakon poseta policije zastavu skinuo.

Kako kaže, policajci su mu objasnili o čemu se radi i on je zastavu odmah skinuo.

"Nije mi palo na pamet da bi do ovoga moglo doći. Hteo bih naglasiti da mi nije bila namera da povredim nikoga na nacionalnoj, političkoj ili verskoj osnovi", rekao je on.

Nakon intervencije i uviđaja, policija je protiv njega podnela optužni predlog zbog isticanja nepoželjnog simbola kazavši kako je to simbol pod kojim su pripadnici četničke vojske ušli u Vukovar.