Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CG danas otvara poglavlja 12 i 13

Foto: Vlada Crne Gore

CG danas otvara poglavlja 12 i 13

Crna Gora će danas na Međuvladinoj konferenciji koja se održava u Briselu, otvoriti pregovore u poglavljima 12 i 13.

Region
Izvor: Tanjug, RTCG, NB

Poglavlje 12 tiče se bezbednosti hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, dok se poglavlje 13 odnosi na ribarstvo.

Kako prenosi RTCG, iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija je saopšteno da će državnu delegaciju Crne Gore predvoditi državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

Poglavlje 12 obuhvata propise, standarde i mere koji se odnose na celi lanac proizvodnje koji se odvija pod adekvatnim nadzorom nadležnog organa, od obrade i distribucije hrane do potrošača, dok je poglavlje 13 regulisano zajedničkom ribarstvenom politikom Evropske unije i obuhvata pitanja iskorištavanja i upravljanja ribljim bogatstvima, politiku nadzora i kontrole, kao i međunarodnu saradnju u ribarstvu, navodi RTCG.

Iz crnogorskog Ministarstva kažu da je otvaranju poglavlja prethodio posvećen i intenzivan rad svih institucija na usklađivanju s evropskim propisima i praksom u tim oblastima.

"Prema ocenama Evropske komisije, Crna Gora je postigla dobar nivo usklađenosti, kao i potrebne administrativne kapacitete za otvaranje pregovora u ovim oblastima", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija.