Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CG: Plate poslanika četiri puta veće od prosečne

Ilustr/ Foto: gov.me

CG: Plate poslanika četiri puta veće od prosečne

Većina poslanika u crnogorskom parlamentu prima plate u iznosu od četiri prosečne zarade u državi, zahvaljujući izmenama Zakona o zaradama u javnom sektoru, javlja crnogorska državna televizija.

Region
Izvor: RTCG

Crnogorski parlamentarci prednjače i kada su u pitanju zarade njihovih kolega u regionu.

Poslaničke zarade u Crnoj Gori značajno su skočile nakon izmena Zakona o zaradama u javnom sektoru. Prema tom zakonu, koji je predložila Vlada, a u Skupštini izglasali poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), manjinskih partija, Liberalne partije i Pozitivne Crne Gore, čak polovini poslanika plata iznosi 2.000 eura, ili blizu tog iznosa.

Tako poslanici za mesec dana prime četiri puta više novca nego "obični" građani, jer je prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (MONSTAT), prosečna plata u državi 499 eura.

Kada su u pitanju zarade za april, najveću platu primio je donedavni predsednik parlamenta, Ranko Krivokapić – 2.222 eura, zatim potpredsednik Branko Radulović 2.148 eura, dok su Radivoje Nikčević, Neven Gošović i Jelisava Kalezić primili po 2070 eura.

Poslanici u parlamentu nisu bili zainteresovani da komentarišu povećanje plata. Iz nevladinog sektora, pak, poručuju da povećanje plata nije najbolje rešenje u trenutku kada ekonomska situacija u državi nije baš najbolja.

„Imajući u vidu ukupan životni i ekonomski standard koji postoji u Crnoj Gori, utisak je da poslanici Crne Gore, kada se ukalkulišu nova povećanja, zaista primaju višestruko veće iznose od primanja prosečnog građanina. Ovolika povećanja, u trenutku kada se Crna Gora nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, kada je potrebno štedeti na različitim nivoima, verovatno nisu najbolje rešenje, a sama povećanja su mogla biti manja, posebno imajući u vidu razne druge privilegije koje nosi poslaničko mesto“, kaže Edin Koljenović iz Građanske alijanse.

Kada se uporede primanja poslanika u Skupštini Crne Gore s onima u širem regionu, i njihov odnos sa prosečnim primanjima građana, podaci govore da crnogorski parlamentarci primaju znatno više.

U Srbiji i Hrvatskoj, na primer, parlamentarci zarađuju dva i po puta više nego prosečan građanin, iznosi RTCG.

U Mađarskoj i Rumuniji razlika je svega 400 eura, dok su, recimo, u Bugarskoj primanja poslanika gotovo izjednačena sa zaradama građana. Izuzetak u regionu je BiH, gde poslanici primaju skoro sedam puta više od proseka u toj zemlji.