Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CG: Zaustaviti podele, okrenuti se budućnosti

Foto: pixabay

CG: Zaustaviti podele, okrenuti se budućnosti

Crna Gora treba da se okrene budućnosti i zaboravi na stare podele, zajednička je poruka lidera nekadašnjeg Pokreta za nezavisnost koji su se danas okupili u Podgorici povodom desete godišnjice nezavisnosti te države.

Region
Izvor: RTCG

Ulaskom u NATO Crna Gora će izbeći da bude u nezgodnoj poziciji, ocenio je premijer Milo Đukanović, koji je poručio i da je jubilej koji proslavlja vredan poštovanja, posebno jer je, kako je rekao, nezavisnost obnovljena na miran način, prenosi RTCG.

Komentarišući podele u crnogorskom društvu, Đukanović je ocenio da u biračkom telu ima oko 10 odsto "ostrašćenih birača".

On je istakao i doprinos manjinskih naroda obnovi nezavisnosti što je, prema njegovoj oceni, neobično za Balkan i da takav stav uliva poverenje u stabilan razvoj Crne Gore.

On smatra i da je obezbeđen intenzivan institucionalni razvoj, te da je to jedan od oslonaca vladavine prava.

„Mi smo danas, faktički, članica NATO-a. Potpisivanjem Protokola o članstvu je potvrđena spremnost članica Alijanse da prihvate Crnu Goru", kazao je Đukanović.

Ulaskom u NATO, kako je kazao, Crna Gora će izbeći da bude u nezgodnoj poziciji. Neki bi, kaže Đukanović, rekli da je bolje biti za stolom nego na meniju. „A kako je biti na meniju videli smo 1999. godine", kazao je Đukanović, prenosi RTCG.

Premijer je ocenio uspešnim i put ka EU, ali i dodao da mnogo šta zavisi od evropskih institucija.

Lider SDP-a, Ranko Krivokapić, poručio je, međutim, da se Crna Gora bliži "trećoj deceniji jednopartizma", i da je to opasno, kao i da građani moraju da shvate da su snaga države.

"Samo je jedan put kojima Crna Gora mora ići, a to je put demokratije", rekao je Krivokapić, koji smatra i da je današnja Crna Gora mnogo slabija od one iz 2006. godine.

"Kad predugo vlada jedan čovek ili jedna partija tada sve njegove ili njene greške postaju greške države", ocenio je Krivokapić dodajući da je to opasno i da je odbrana u institucijama.

Crna Gora obeležava deset godina nezavisnosti svečanim programom i manifestacijama, a centralna proslava biće večeras na Trgu nezavisnosti u Podgorici.