Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Čović se ne slaže s dogovorom Izetbegovića i Dodika

Foto: posusje.net

Čović se ne slaže s dogovorom Izetbegovića i Dodika

Čović je ovo izjavio nakon što je objavljeno da su predsednici SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, postigli dogovor u vezi kreditnog aražmana MMF-a, kao i mehanizma koordinacije.

Region
Izvor: N1

Hrvatski član Predsedništva BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović izjavio je u nedelju da se ne slaže sa dogovorom postignutim između predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Čović je ovo izjavio nakon što je objavljeno da su predsednici SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, postigli dogovor u vezi kreditnog aražmana MMF-a, kao i mehanizma koordinacije.

Lider HDZ-a BiH je rekao da je njemu lično drago što su se našli "predstavnici bošnjačke i srpske stranke" i dodao da se, što se tiče dogovora u vezi kreditnog aražmana MMF-a, nema šta više razgovarati.

Problem je, kako kaže Čović, što se tiče mehanizma koordinacije.

"Prema onom šta sam ja video da su usaglasili to može biti dobar dogovor dve stranke, ali nikako dogovor koji može proći na Veću ministara BiH jer imam osećaj da je Izetbegović prihvatio da se u sporazum unesu neki elementi za koje smo se u petak dogovorili da su neprihvatljivi. Ni u jednoj varijanti se ne može pravit dogovor, a da se izuzmu kantoni iz načina koordinacije u skladu sa ustavnim ovlaštenjima, odnosno nadležnostima", kazao je hrvatski član Predsedništva BiH za N1.

Dodik i Izetbegović izrazili su u nedelju zadovoljstvo ishodom sastanka u Istočnom Sarajevu, na kom je postignut dogovor o mehanizmu koordinacije i potpisano Pismo namere za kreditni aranžman sa MMF-om.

Na konferenciji za novinare posle sastanka kome su prisustvovali i premijerka RS Željka Cvijanović, predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić i federalni premijer Fadil Novalić, Dodik je rekao da su u u vezi sa mehanizmom koordinacije postojala tri sporna pitanja i da su sva tri pozitivno rešena.

Reč je o pitanjima predsedavanja, predstavljanja prema EU institucijama i odlučivanja, rekao je Dodik i naveo da su time stvoreni uslovi da RS prihvati mehanizam koordinacije i da su konačno završena natezanja ko je u pravu, a ko nije.

Predsednik RS je istakao da je dogovoreno da se odlučuje konsenzusom, a koji uključuje predstavnike Vlade FBiH, Vlade RS i Veća ministara BiH.

Pismo o namerama potpisali su Novalić i Zvizdić.

Šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark koji je sazvao sastanak, zahvalio je Dodiku i Izetbegoviću i ostalim članovima dve delegacije na spremnosti da se dogovore oko stvari vezanih za nastavak evropskog puta.