Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CRNOGORSKI kandidat za UN odustao, Jeremiću manja konkurencija

Foto: nspm.rs

CRNOGORSKI kandidat za UN odustao, Jeremiću manja konkurencija

Kandidat Crne Gore za mesto generalnog sekretara UN Igor Lukšić saopštio je juče da je odustao od kandidature.

Region
Izvor: RTCG

Lukšić je o odluci da povuče kandidaturu obavestio predsednika Generalne Skupštine UN Mogensa Liketofta i predsednika Saveta bezbednosti UN Ramlan Bin Ibrahima.

U pismu visokim predstavnicima UN, on je istakao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da učestvuje u procesu u kojem je dobio priliku da na transparentan način ponudi konkretne mere i inovacije za unapređenje operativnosti UN-a.

On je izrazio nadu da će "za dobrobit jednakosti svih regija u okviru Ujedinjenih naroda" kada je reč o konačnoj odluci "prevladati argument Istočne Evrope" i poželeo onome koji bude imenovan/a kao sledeći Generalni sekretar puno uspeha u budućem angažmanu, prenosi RTCG.

Posle odustajanja Lukšića i pre njega hrvatske kandidatkinje Vesne Pusić, u trci je ostalo 10 kandidata.

Uoči početka kampanje za generalnog sekretara pominjalo se da mnogi na tom mestu žele da vide ženu. Takav stav je nedavno izneo i generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekavši da bi želeo da njegova naslednica bude žena, prvi put od osnivanja UN, pre više od 70 godina.

Takođe, nepisano je pravilo da se mesto generalnog sekretara rotira po regionima i ako to pravilo bude uvaženo, ovoga puta bi red bio na region istočne Evrope.

Opšte je mišljenje i da generalni sekretar treba da bude neko sa iskustvom u radu UN i međunarodnim odnosima.