Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Đukanović na potpisivanju protokola o ulasku CG u NATO

Foto: www.nato.int

Đukanović na potpisivanju protokola o ulasku CG u NATO

Članice NATO će u četvrtak, 19. maja, na ministarskom sastanku Alijanse u Briselu potpisati protokol o pristupanju Crne Gore Severnoatlanskom savezu.

Region
Izvor: Tanjug

RTCG navodi da će crnogorski premijer Milo Đukanović doći u Brisel na poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i prisustvovati svečanom potpisivanju Pristupnog protokola. Nakon potpisivanja protokola, Đukanović će kao predstavnik Crne Gore, prvi put, učestvovati na radnim sastancima NATO-a, na kojima će se razgovarati o aktuelnim bezbednosnim izazovima.

"Radio Slobodna Evropa" prenosi da je nacionalni koordinator Crne Gore za NATO Vesko Garčević kazao da se potpisivanjem protokola otvara završna faza u pristupanju članstvu NATO. Protokol moraju da ratifikuju parlamenti 28 članica Alijanse i Skupština Crne Gore.

Potpisivanje protokola omogućava Crnoj Gori da učestvuje u radu svih tela NATO na nivou ministara spoljnih poslova članica.

"Radio Slobodna Evropa" podseća da je Crna Gora 2. decembra prošle godine pozvana da se pridruži NATO i tvrdi da se podrška javnosti članstvu u Alijansi kreće oko 48 odsto, a da je protiv članstva deo opozicije koji se zalaže za bliske veze s Rusijom i Srbijom i traži referendum o pristupanju NATO.