Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Đukanović: Stav srpske vlade ohrabruje, SPC zabrinjava

Foto: SRNA

Đukanović: Stav srpske vlade ohrabruje, SPC zabrinjava

Premijer Crne Gore Milo Đukanović smatra ohrabrujućim to što je Srbija fokusirana na svoju budućnost u EU, ali je izrazio zabrinutost zbog delovanja Srpske pravoslavne crkve, za koju kaže da je i dalje protiv crnogorske nezavisnosti.

Region
Izvor: Tanjug

Đukanović je, u intervjuu portalu "Politiko" povodom 10. godišnjice nezavisnosti Crne Gore ocenio da Srpska pravoslavna crkva i dalje vodi rat protiv crnogorske nezavisnosti i da u tome istrajava, a da je, kako je rekao, "srpska vlada odustala od takvog stava".

"Ranije su srpske državne institucije aktivno podržavale anticrnogorske stranke. Danas mogu da kažem da je takva podrška opala pod rukovodstvom Aleksandra Vučića", rekao je crnogorski premijer.

Srpska pravoslavna crkva, prema rečima Đukanovića, "besramno tvrdi da Crna Gora ne može da uspe sama zato što je previše mala, te da zbog toga treba da ostane u uniji sa Srbijom i da radi za interese Rusije".

On ocenjuje i da je Srpska pravoslavna crkva "kičma" protivljenju NATO-u u Crnoj Gori.

Na pitanje da li smatra da, kao "lider iz prošlosti" koji je na vlasti još od 1990-ih, može da zemlju povede u budućnost, Đukanović potvrđuje da je u politici angažovan već dugo i ističe da je u proteklih 25 godina bio na najvažnijim rukovodećim položajima u Crnoj Gori.

"Imao sam različite planove u životu i oni mi bez sumnje život neće učiniti lakšim niti ugodnijim. Ali sam dužnost preuzeo u vreme kada se Jugoslavija raspadala. Morao sam da rešim taj problem", objašnjava on.

Kasnije je, dodaje, morao da povede zemlju ka nezavisnosti, a sada privodi kraju evroatlantske integracije Crne Gore.

"Kakvi su mi planovi za budućnost? U ovom trenutku, razmišljam o izborima u oktobru i čvrsto sam rešen da pobedim", poručio je Đukanović.