Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Đukanović: Zbog incidenta ne dolazimo na sednicu parlamenta

Milo Đukanović Foto: Vlada Crne Gore

Đukanović: Zbog incidenta ne dolazimo na sednicu parlamenta

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da on i i predstavnici Vlade, zbog incidenta koji se dogodio u petak, neće prisustvovati sutrašnjoj sednici parlamenta na kojoj bi trebalo da bude usvojen sporazum vlade i opozicije o fer izborima, ali da �

Region
Izvor: Tanjug

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da on i i predstavnici Vlade, zbog incidenta koji se dogodio u petak, neće prisustvovati sutrašnjoj sednici parlamenta na kojoj bi trebalo da bude usvojen sporazum vlade i opozicije o fer izborima, ali da će zasedanju prisustvovati poslanici vladajuće DPS.

Poslanici Demokratskog fronta su tokom zasedanja u petak prekinuli obraćanje Đukanovića skandiranjem "Milo lopove", na šta im je on odgovorio "bravo kreteni".

Poslanici opozicionog DF dobili su javnu opomenu, koju im je zbog incidenta izrekao predsednik Skupštine Ranko Krivokapić, a kako je ranije najavljeno, sednica će biti nastavljena u ponedeljak.

DPS je osudila incident, koji treba da usvoji Sporazum vlade i opozicije o fer izborima, i smatra da ga je inspirisao upravo Krivokapić s ciljem da se ne raspravlja o njegovoj smeni, što je, takođe, tačka dnevnog reda ovog zasedanja.

Premijer Đukanović je danas rekao da vlada izbornog poverenja nije samo ad hok projekat, oročen do oktobarskih izbora, već da je mogući model trajnog prevazilaženja unutrašnjih podela, prenosi RTCG.

Đukanović smatra i da javna opomena poslanicima DF za incident koji se desio u petak nije adekvatna mera, ocjenjujući da se uprava parlamenta pokazala "kao krajnje neodgovoran domaćin".

"Ono što želim da potvrdim i da odagnam sumnju, jeste da će poslanički klub DPS u trenutku glasanja biti u parlamentu i glasati za predlog premijera. DPS ne može biti nikakav problem izboru vlade”, kazao je Đukanović.

Premijer napominje da su nagoveštaj za incident, koji se desio u parlamentu imali svi.

I to nisu, kako ističe, bile nikakve tajne informacije obaveštajnih službi, nego su se, kaže, čelnici DF-a potrudili da sve obaveste, kada su sa skupa početkom maja poručili da ulaze u parlament da bi atmosferu sa ulice uneli u najviše zakonadavno telo, kako bi se obračunali, prenosi RTCG.

Institucija parlamenta, veruje premijer, mogla je biti zaštićena od scena kakve su viđene u petak.

"Izostanak adekvatne reakcije države nakon pokušaja rušenja države 24. oktobra prošle godine, direktno je uzrokovao onakav najpre nasilni ulazak u parlament od pre nekoliko dana, pa onda i onakvo nasilje od pre tri dana u sali u kojoj se održavaju plenarne sednice parlamenta. Treba li upozoravati da je vrlo opasno na ovom nivou demokratske odgovornosti, na kom se nalazi crnogorsko društvo danas, stvarati privid ljudima da naspram njih ne postoji autoritet, koji ograničava njihovu percepciju vlastite slobode, koja nema nikakve veze sa demokratijom", rekao je Đukanović.

Na pitanje novinara da li je nakon poslednjeg incidenta u parlamentu moguće vratiti politički život u normalu, pet meseci pre izbora, Đukanović je odgovorio da je apsolutno moguće, kao i da u takav scenario i veruje.