Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik i Đinping o budućoj saradnji

Foto: lat.rtrs.rs

Dodik i Đinping o budućoj saradnji

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Beogradu sa predsednikom Kine Si Đinpingom i dvojica zvaničnika izrazili su obostrano poštovanje, kao i želju da saradnja Kine i Srpske bude nastavljena.

Region
Izvor: RTRS

Nakon jučerašnjeg sastanka sa kineskim predsednikom, Dodik je prisustvovao svečanoj večeri u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu koju je u čast Đinpinga organizovao predsednik Tomislav Nikolić, prenosi RTRS.

Svečanoj večeri prusustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik RS doputovao je u petak uveče u Beograd nakon višednevne posete Sankt Peterburgu gde je prisustvovao na 20. Međunarodnom ekonomskom forumu.

Dodik je u izjavi za Sputnjik rekao da sastanci u razmaku od samo par dana sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i predsednikom Kine za njega predstavljaju privilegiju.

"To je mogućnost da afirmišem već značajno dobru saradnju sa kineskom privrednim kompanijama u Republici Srpskoj. Kina, kao i Rusija, predstavlja za nas značajnog ekonomskog partnera", izjavio je predsednik Srpske.

"Mi želimo da radimo sa njima na nekoliko važnih projekata - Termoelektrana u Gacku, autoput kojim želimo da povežemo Bijeljinu i Banjaluku i tako omogućimo najbržu vezu, izgradimo najbolje potencijale i povežemo se još bolje sa Srbijom. Novi režimi putovanja preko Hrvatske, kao članicom EU, mogu da budu restriktivni za naše ljude", rekao je Dodik.

Dodik podseća da je jedna kineska kompanija izgradila Termoelektranu u Stanarima koja je jedini objekat te vrste podignut posle 40 godina na području bivše Jugoslavije. Naglasio je da se time svakako ponose građani Republike Srpske, ali i Kinezi.