Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik: Mogu izbori, ali na svim nivoima

YouTube screenshot

Dodik: Mogu izbori, ali na svim nivoima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će raspisati opšte izbore kada poslanici SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH podnesu ostavke i kada se iz institucija BiH povuku oni koji su tamo imenovani iz Republike Srpske.

Region
Izvor: RTRS/ Glas Srpske

Komentarišući zahteve koje je opozicija iznela na protestu, a među kojima je i raspisivanje prevremnih predsedničkih i parlamentarnih izbora zajedno sa lokalnim, Dodik je rekao da izbori nisu nikada sporni, ali ih neće nikada dobiti na nivou Srpske, a da "oni spavaju u zavetrini na nivou BiH i na taj način nastave da urušavaju i obračunavaju se sa Republikom Srpskom".

"Neka poslanici SDS-a podnesu ostavke u Predstavničkom domu parlamenta BiH i neka se povuku oni koji su tamo imenovani iz Republike Srpske i odmah ću raspisati opšte izbore. Poslanici SNSD-a će to sigurno učiniti", rekao je Dodik za "Glas Srpske".

Predsednik Srpske ističe da je sve ostalo što iznosi opozicija neistina.

"Da hoće da vide, onda bi videli da su mnoge isplate koje zahtevaju izvršene. Takva vrsta dezinformacija i degutantne neistine koje bacaju narodu u oči mogla je doći samo sa njihove strane", rekao je Dodik.

Govoreći o zahtevu opozicije za formiranje prelazne vlade, Dodik ističe da bi voleo da su, umesto neosnovanih zahteva kojima žele da podriju Srpsku, pomenuli referendum o Danu Republike Srpske.

"Nisu to učinili, kao što nisu pomenuli ni govor Ahmeta Davutoglua u Banjaluci, probleme u vezi sa statusom Srpske u BiH i druga pitanja. To govori o njima i njihovim namerama", kaže Dodik.

On navodi da su predstavnici opozicije dolazili da pozdrave Davutoglua koji je izvređao Republiku Srpsku, a nije ih bilo kada je obeležavan Dan Vojske Republike Srpske u Banjaluci, niti na pomenu srpskim žrtvama u Donjoj Gradini.

"To dovoljno govori o njihovom odnosu prema Republici Srpskoj i njihovom patriotizmu. Lako je naći nezadovoljne. Naravno da ih ima i razumem da se teško živi, ali na protestu su bili stranački aktivisti", ističe Dodik.

On je rekao da učesnici protesta ne pominju činjenicu da predsednik SDS-a i predsedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić ima veću platu od predsednika Srpske, navodeći da je njima u institucijama BiH dobro i da ne misle da se odreknu svog komoditeta, zbog čega je vladajuća koalicija u Srpskoj spremna za izbore, ali na svim nivoima u BiH.

Dodik je pozdravio činjenicu da su protest opozicije i miting vladajuće koalicije u Banjaluci završeni mirno, ali istakao da se pokazala još veća podela, jer opozicija nije našla snage da promoviše dijalog i dogovor, nego najavljuje nova okupljanja.

"Sramotno je da Bosić upućuje onakve poruke Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju kao najvišem duhovnom vođi srpskog naroda. Tvrditi da si ozbiljan i racionalan političar, a poručiti patrijarhu nakon njegovog poziva na mir i razgovor, da osnuje političku stranku, nije ništa drugo nego vređanje najvećeg duhovnog autoriteta i srpske duhovnosti. To najbolje govori o Bosiću i njegovom poštovanju Srpske pravoslavne crkve, srpskog naroda i Republike Srpske", rekao je Dodik.

On ističe da je degutantno komentarisati poruku ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da premijer Srbije Aleksandar Vučić priča neistine.

"Mektićeva izjava da ne zna za koga Vučić radi - najbolje govori o njihovom odnosu prema Srbiji, njenim zvaničnicima i institucijama. Očito je da su im Davutoglu i Bakir Izetbegović bliži i od Vučića i od Srbije. Mogu samo da kažem da ćemo se ponovo okupiti na svako održavanje njihovog skupa", napomenuo je Dodik.