Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik: Nastaće POLITIČKI HAOS, ako se ne ukine obeležavanje 1. marta u BiH

Foto: Tanjug

Dodik: Nastaće POLITIČKI HAOS, ako se ne ukine obeležavanje 1. marta u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi u BiH mogao nastati "pravi politički haos" ako Ustavni sud BiH ne donese odluku o ukidanju državnih praznika 1. marta i 25. novembra u Federaciji BiH.

Region
Izvor: RTS

Milorad Dodik je rekao da se radi o istim stvarima koje je su donete u odluci Ustavnog suda BiH o ukidanju 9. januara kao Dana RS, dodavši da je u odluci Ustavnog suda BiH navedeno da obeležavanje 9. januara "ugrožava neke druge".

"Sasvim sigurno se zna da 1. mart nije dan koji Srbi obeležavaju, pa su prema tome i oni ugroženi", ukazao je predsednik RS novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, ako Ustavni sud BiH potvrdi 1. mart kao državni praznik, "onda Srbi više nemaju šta da traže u BiH" i to bi pokazalao da ta zemlja "nema smisla".

Vladajuća koalicija u RS podnela je apelaciju Ustavnom sudu BiH da se 1. mart i 25. novembar ukinu kao državni praznici u Federaciji BiH.

Ustavni sud BiH razmatraće sutra u Sarajevu zahteve poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH, kao i ustavnosti odredbe Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike BiH.