Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik: Ostajemo pri EU, ali štitimo naše interese

Milorad Dodik/ Foto: cdm.me

Dodik: Ostajemo pri EU, ali štitimo naše interese

​Milorad Dodik kaže da RS želi u EU, ali da treba zaštiti i sopstvene interese u procesu pridruživanja.

Region
Autor: Agencije, NB, Blic.rs

Ostajemo pri procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kakva god ona u budućnosti bila, ali s pojačanim potrebama da, pre svega, zaštitimo naše interese i da RS bude vidljiva i afirmisana u tom procesu, ocenio je danas predsednik RS Milorad Dodik komentarišuči odluku građana na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU.

– Mnogi su govorili da se to neće desiti, a ipak se desilo. To dovodi do jedne nove Evrope, koja nije ona koju smo znali, i verovatno mnogih procesa u samoj Evropi koji će ličiti na ovo što je uradio narod Velike Britanije – naveo je Dodik.

Podsetivši da i u RS postoji "potreba za raznim vrstama izjašnjavanja naroda", Dodik je rekao da je RS to nekoliko puta "vrlo oštro onemogućeno".

– Ali, afirmacija referenduma kao konačne odluke o važnim nacionalnim pitanjima na ovaj način poprima dodatnu snagu i to će služiti RS u nekoj budućnosti – dodao je Dodik, a prenosi faktor.ba.

Dodik je čestitao građanima Velike Britanije na demokratski provedenom referendumu o izlasku iz EU i ocenio da je volja naroda, izražena na taj način, činjenica koja svuda u svetu mora biti uvažena.

- Referendum, kao vrhunac demokratskog izražavanja, mora biti dostupan građanima u svim modernim društvima, kao što je nesumnjivo Velika Britanija, koja je na taj način dokazala svoju političku zrelost - ocenio je Dodik.

On je napomenuo da EU, uprkos svim svojim slabostima, ostaje cilj Republike Srpske i BiH, ali do kojeg se može doći samo uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i bez ugrožavanja autonomije Srpske.