Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik: Poređenje Blajburga i Banja Luke strašno i nedopustivo

YT Printscreen

Dodik: Poređenje Blajburga i Banja Luke strašno i nedopustivo

​Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je biskup banjalučki Franjo Komarica svojim izjavama i poređenjem Banjaluke i Blajburga uvredio ne samo žive stanovnike Banjaluke, Potkozarja i cele Srpske, već i mučenike koji su stradali na

Region
Izvor: RTRS/Srna

- Do sada Vam se nisam obraćao na ovakav način, ali povoda za ovakvo obraćanje bilo je više. Smatrao sam da je u državi porušenog poverenja ponekad dobro i prećutati neke stvari zarad višeg cilja i da bi prepiska s Vama, ma kako utemeljena bila, nas sve zajedno udaljila od tog cilja. Međutim, Vašim jučerašnjim istupom, kada ste ne trepnuvši poredili Banjaluku sa Blajburgom, pređena je granica trpljenja, koju smo, svako sa svoje pozicije, i Vi i ja, dužni da održavamo - istakao je predsednik Srpske u pismu biskupu banjalučkom.

Dodik je naveo da je jučerašnjom, ničim izazvanom, izjavom Komarica dirnuo u "najsvetije mučenike kojima je pomen održan pre neki dan u Donjoj Gradini, i ne samo u njih, već i one u Drakuliću i brojnim stratištima iz Drugog svetskog rata u i oko Banjaluke".

- Vi ste služili misu za žrtve Blajburga, i to je Vaše pravo. Siguran sam da znate da su neke od blajburških žrtava odgovorne za naše stradanje u Potkozarju, Banjaluci i Donjoj Gradini, ali da nijedna od naših žrtava nije odgovorna za smrt ljudi kojima ste služili misu u Blajburgu. Stoga je poređenje Banjaluke i Blajburga u najmanju ruku strašno - naglasio je Dodik.

Predsednik Srpske je naveo da shvata da je Komarica kao pastir svog naroda zabrinut za njegovu sadašnjost i budućnost, i na tome mu odaje priznanje, i spreman je da mu u tome uvek pomogne.

- Samo nisam siguran da svojim izjavama pomažete ni svojoj duhovnoj deci, ni nama, Vašim komšijama. Vaše izjave posebno teško odjekuju u novije vreme, jer ni iz jedne verske zajednice u BiH ne dolaze teške reči, već naprotiv, samo pozivi na mir, praštanje i pomirenje. Preuzvišeni biskupe banjalučki, prošlost ne možemo menjati, ni ovu skoriju, ni onu malo dalju. Ali sam siguran da pažnjom, trudom i tolerancijom možemo bitno uticati na budućnost na ovim prostorima, budućnost za sve građane Republike Srpske, ma kom Bogu se molili i koju veru ispovedali - ističe se u pismu.

Dodik je poručio biskupu banjalučkom da je, kao predsednik Republike Srpske, spreman da učini sve da budućnost bude bolja od prošlosti i poziva ga da i on, kao duhovni otac svog naroda, učini isto.