Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik: Predloženi SSP štetan i neprihvatljiv

Foto: http://www.glassrpske.com

Dodik: Predloženi SSP štetan i neprihvatljiv

Predložena adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) nije prihvatljiva za Republiku Srpsku, jer bi nanela nesagledivu štetu prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji i gubitke od 210 miliona KM na godišnjem nivou.

Region
Izvor: Glas Srpske

To je juče izjavio predsednik RS Milorad Dodik posle sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Srpske u institucijama BiH, Vlade i Narodne skupštine, Privredne komore, Spoljnotrgovinske komore BiH, poljoprivrednih udruženja i "Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice.

Dodik je naglasio da se mišljenje RS u ovom slučaju mora uvažavati.

- Računica nije dobra za RS i BiH već za Hrvatsku koja bi u BiH plasirala svoje proizvode. Evropa se odriče osam miliona evra po osnovu adaptacije SSP-a, a BiH 81 miliona evra svojih izvornih prihoda. Istovremeno je 65-70 odsto proizvodnje i prerade robe koja je obuhvaćena adaptacijom SSP-a locirano u RS, koja bi imala najveći gubitak - rekao je Dodik istakavši da član Predsedništva BiH iz RS Mladen Ivanić sada ima zvanični stav iz Srpske o predloženoj adaptaciji SSP-a.

Naglasio je da je nedolazak predstavnika vlasti sa nivoa BiH iz RS klasično prebacivanje odgovornosti.

Član Predsedništva BiH iz RS Mladen Ivanić izjavio je juče za "Glas Srpske", pre okončanja sastanka u Banjaluci, da će ispoštovati odluku institucija RS kada je reč o SSP-u.

- Ukoliko odgovor bude negativan, ja neću podržati u Predsedništvu izveštaj Saveta ministara o SSP-u - poručio je Ivanić.

Ovo pitanje nalazi se na dnevnom redu sednice Predsedništva BiH koja je zakazana za danas.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da, šta god da je u pozadini i koju god igru igrali predstavnici iz RS na nivou BiH, za Vladu je bitno da se traži njen stav, iako bi bolje bilo da je to Ivanić uradio pre nego što su Predsedništvo BiH i Savet ministara pokrenuli novi proces pregovora. Istakla je da joj zato i zvuči čudno Ivanićeva izjava da će poštovati stav Vlade RS o SSP-u.