Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik: Referendum o Danu Republike prvi u nizu

Foto: glassrpske.com

Dodik: Referendum o Danu Republike prvi u nizu

"Republika Srpska će svoj statusni i svaki drugi problem rešavati upravo pitanjem referenduma. To je demokratsko pravo koje je priznato svima, ali, zbog okolnosti, mi moramo da se dodatno borimo za njega", rekao je Dodik.

Region
Izvor: Glas Srpske

Odgovarajući na pitanje da li očekuje reagovanje OHR-a povodom zahteva bošnjačkih političara da preduzme mere na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH zbog najavljenog referenduma u Srpskoj, Dodik je istakao da će referendum o Danu Republike biti održan 25. septembra i da nikakav visoki predstavnik to ne može da spreči.

"Referendum je stvar Republike Srpske, a visoki predstavnik i da hoće nešto da učini, ne zna se na koji način bi to mogao da uradi, a mi ga ne bismo ni ispoštovali", rekao je Dodik.

On je istakao da je tema za referendum pažljivo izabrana, te da su oko nje okupljeni svi iz Republike Srpske.

"Taj plebiscit će pokazati snagu i volju naroda za održavanje referenduma o Danu Republike. Tu nema ništa nedemokratskog, necivilizacijskog i antidejtonskog, ali to ne smeta muslimanima da učine sve da problematizuju kod međunarodne zajednice za neke svoje kvaziinterese", rekao je Dodik.

Kao što visoki predstavnik ne poštuje Republiku Srpsku, kaže Dodik, tako ni Srpska nema potrebu više da poštuje visokog predstavnika u delu njegovih nametanja rešenja, koji je krio iza demokratije i Dejtonskog sporazuma.

"Ako je iko kršio Dejtonski sporazum u BiH, kršio ga je visoki predstavnik, a pri tome ne mislim samo na Valentina Incka, već na visokog predstavnika uopšte", rekao je Dodik.

On je poručio da treba da prestane "bolesna situacija", u kojoj Bošnjaci uvek "jauču" međunarodnoj zajednici kada im je nešto potrebno.

"Bošnjaci treba da se dogovaraju ukoliko hoće da se u BiH nešto napravi. U BiH je mnogo otvorenih pitanja koja su komplikovana i koja su dodatno dobila na snazi zato što je SDA umišljeno pokušala da vodi BiH", rekao je Dodik.

On je ocenio da su Bošnjaci nemoćni u Sarajevu u vezi sa pitanjem referenduma o Danu Republike i da zato sada pokušavaju da instrumentalizuju muslimane u Republici Srpskoj.

Predsednik Srpske je pozvao muslimane Bošnjake u Republici Srpskoj da 25. septembra izađu na referendum o Danu Republike i "budu deo naroda Republike Srpske koji ovde živi i želi da nastavi da živi".

"Njihovo je demokratsko pravo čak i da ne izađu na referendum, ali mislim da bi zbog budućnosti koju bi hteli da grade u Republici Srpskoj za njih bilo veoma korisno da to učine i da se u tom pogledu identifikuju sa onim što je apsolutna volja naroda u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je istakao da će referendum o Danu Republike dati snagu zakonskom rešenju, koje nema nijedan zakon u BiH i Republike Srpske, a taj plebiscit će biti u osnovi donošenja zakona o 9. januara kao Danu Republike.

"Tu više ništa neće moći da uradi ni Ustavni sud BiH, niti bilo kakve institucije na koje se oni pozivaju, pa ni visoki predstavnik", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je ocenio da minimiziranje referenduma o Danu Republike predstavlja minimiziranje prava na referendum jednog naroda, pre svega srpskog da odgovore na pitanja koja su od ključnog nacionalnog i državnog interesa.

"Za Republiku Srpsku je od ključnog nacionalnog i državnog interesa datum njenog stvaranja i svako ko pokušava da minimizira odluku naroda, na neki način se sam izopštava iz tog naroda i sebe stavlja na drugu stranu istorije", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od stranaka članica Saveza za promene kada je reč o kampanji o referendumu o Danu Republike, Dodik je rekao da ne bi imao ništa protiv da se organizuje zajednički štab kampanje u vezi sa referendumom i da se koordinišu svi stavovi i aktivnosti.

"Referendum ima snagu samo ako je vlasništvo naroda i niko separatno ne može da pristupi tom pitanju. Sa protivnicima referenduma moramo se politički razjasniti", rekao je Dodik.

On je istakao da protivnici referenduma, bez obzira sa koje strane dolaze, imaju mogućnost da javno iskažu svoj stav glasajući protiv, dodajući da je to sve deo demokratske procedure i aktivnosti.

"Nemam ništa protiv onih koji na taj način vide svoje interese, ali svaka druga vrsta koja iskače iz tog odnosa prema referendumu, poput zahteva za međunarodnim intervencionizmom, ne dolazi u obzir", rekao je Dodik.

Ističući da se sada čeka da se završe sve formalne procedure u vezi sa odlukom o referendumu i da će se verovatno sve završiti na Ustavnom sudu Republike Srpske, Dodik je rekao da će od 15. do 20. avgusta biti jasna situacija da više nema odgađanja odluke o održavanju referenduma, niti mogućih formalnih prepreka u tom pogledu.

"Institucionalno gledano Republika Srpska nema nijedan problem ni strukturalni, ni po Ustavu da održi referendum o Danu Republike", rekao je Dodik.

U slučaju da visoki predstavnik interveniše kada je reč o referendumu o Danu Republike, Dodik je rekao da ta eventualna odluka neće biti objavljena u "Službenom glasniku Republike Srpske", dok "Službeni glasnik BiH" nema nadležnost da se bavi pitanjima Srpske i da u njemu bude objavljena.

"Takav eventualni pokušaj visokog predstavnika može samo da dodatno usložni situaciju. Krajnje je vreme da stranci odu iz BiH, a ne da se petljaju u sve i svašta", rekao je Dodik.

On je naglasio da se intervencionizam međunarodne zajednice nije pokazao kao najbolji u odnosu prema Srbima, što se videlo i pre nekoliko dana, kada je američki ambasador u BiH Morin Kormak organizovala sastanak predstavnika samo dva konstitutivna naroda u vezi sa Mostarom, dok Srbe nije zvala, kao da ne žive u tom gradu.

"Srbi u Mostaru imaju jasno pozicionirane stavove u vezi sa izborima u Mostaru i trebalo ih je uključiti u te procese. Zašto to američka ambasadorka nije uradila ja dobro znam. To je deo kontunuiteta lošeg odnosa prema Srbima gde god se nalaze", rekao je Dodik.