Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DODIK "REFERENDUMA će biti, mogu mi samo naveče ČESTITATI"

Foto: glassrpske.com

DODIK "REFERENDUMA će biti, mogu mi samo naveče ČESTITATI"

Referendum o Danu Republike u Republici Srpskoj biće održan bez obzira na reagovanje međunarodnih zvaničnika i domaćih političara, kazao je predsednik RS Milorad Dodik.

Region
Autor: NB

On je rekao da će referendum biti održan 25. septembra, te da mu “Naveče samo mogu čestitati”.

Kako je naveo, referenduma niko ne treba da se plaši, jer će biti održan mirno, bez ugrožavanja bilo čije bezbednosti.

"Naša politika i referendum je politika mira. Hteli smo još ranije da sve političke partije donesu zakon o Ustavnom sudu BiH i na taj način sprečimo da tri stranca i dva Bošnjaka odlučuju šta je važno za Republiku Srpsku", istakao je Dodik.

Dodik je u svetlu navoda da je Džozef Bajden tražio od srspkog premijer Aleksandra Vučića da pritisne Dodika kako do referenduma ne bi došlo, rekao da tu “Bajden ne može ništa promeniti”.

"Vučić je moj prijatelj, čovek koji iznosi svoju argumentaciju, a na meni je da odlučim. Tu Bajden ništa ne može promeniti. Da li je ambasador SAD u BiH tražila od Bajdena da to uradi - moguće je. Da je Bajden mislio na BiH, došao bi u Sarajevo”, rekao je Dodik.

Dodik je uveren da će narod na referendumu potvrditi da se 9. januar slavi kao Dan Republike.

Dodik je rekao da referendum o ukidanju Republike Srpske, koji bi bio održan na nivou BiH, a na koji poziva Udruženje majki Srebrenice, ne bi nikada bio održan u Republici Srpskoj i da za takav referendum na nivou BiH nema pravne osnove i dogovora i da on može biti sproveden samo u Federaciji BiH.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović preključe je kazao da je Referndum o Danu Republike samo proba za referendum o otcepljenju Republike Srpske iz BiH.