Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik: Sastanak sa Izetbegovićem samo na nivou institucija

Foto: glassrpske.com

Dodik: Sastanak sa Izetbegovićem samo na nivou institucija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da će se sastati sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem na institucionalnom nivou.

Region
Izvor: Glas Srpske

"Razgovor u okviru Predsedništva i na nivou institucije predsednika Republike nikada nije problem, ali mislim da to u Sarajevu uvek pogrešno razumeju i pokušavaju da pobegnu od toga da daju neki značaj Republici Srpskoj", rekao je Dodik, koji je lider SNSD-a.

Predsednik Srpske za RTRS kaže da je njegova ustavna dužnost da se sastane sa svima i razgovara o svim tim temama.

"Ako je sastanak modifikovan i kreiran na taj način, apsolutno nije nikakav problem", rekao je Dodik.

On je dodao da ne želi da doprinese dodatnim spekulacijama u vezi sa zajedničkim nivoom vlasti u BiH.

"Ne želimo da se to zloupotrebljava od onih koji su danas u zajedničkim institucijama iz Republike Srpske i da se poziva kao opravdanje za još lošije delovanje na nivou Sarajeva, što možda i jeste cilj samog Izetbegovića i SDA. On je bošnjački, kao što je Čović hrvatski, a Ivanić srpski član Predsedništva BiH. Oni su institucija tek kada deluju kao trojica, a ne kao jedan, ili ako deluju kao jedan moraju imati ovlašćenje drugih", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da nema nikakve zajedničke međunarodne prijatelje sa Bakirom Izetbegovićem, koji tako tvrdi.

Na pitanje zašto je politika na nivou BiH na niskim granama, Dodik je ocenio da je BiH nenormalna i od početka nakaradno postavljena zemlja, verovatno kao želja za kasnijom prevarom koja je trebalo da kao stabilizuje ili napravi Bosnu kao zemlju jednog naroda.

"To ne može da prođe i neće nikada da prođe. U tom pogledu BiH nikada unutra nije imala svoj bazični konsenzus ni oko čega. Često pominjem priču da BiH ima samo tri zajednička datuma koji se obeležavaju kao praznici - Nova godina, Dan pobede i 1. maj", rekao je Dodik.

On je upozorio da BiH u kontinuitetu pokazuje prekomernu prisutnost međunarodnog intervencionizma, te da je davno prepoznao da je taj intervencionizam u BiH uvek na štetu Srpske.

Predsednik Srpske je posebno kritikovao odnos opozicije u Srpskoj prema patrijarhu Irineju, što, kako je istakao, pokazuje njihova mala mišljenja, duše i karaktere.