Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DODIK TVRDI: Tajne službe BiH prisluškuju državni vrh Srbije

Foto: republikasrpska.net

DODIK TVRDI: Tajne službe BiH prisluškuju državni vrh Srbije

Nema ništa gore za jednu zemlju nego da njome upravlja tajna policija, a to se već događa jer Obaveštajno-bezbednosna služba BiH funkcioniše tako da uništi srpski i hrvatski identitet, kaže predsednik RS Milorad Dodik.

Region
Izvor: Tanjug

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je obaveštajnim strukturama u BiH dat nalog za prisluškivanje državnog vrha Srbije, te da veruje da je isti slučaj i sa Hrvatskom.

Dodik je u intervjuu za zagrebački Večernji list rekao da su to ozbiljne stvari i da Obaveštajno-bezbednosna agencija nadzire i poslanike u BiH.

"Naravno da to (predsdavajućem Zajedničke komisije za nadzor nad radoma OBA Nikoli) Špiriću ne mogu da naprave i zato traže njegovu smenu. Zato se sada otvara i pitanje šta rade Hrvati u toj komisiji. Hoćete li da vam upakuju spletku oko Dragana Čovića? Zna se kako se to ovde radi", istakao je Dodik.

Predsednik RS je rekao i da su dve najnepoželjnije osobe u politici BiH on i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović i da bošnjački član Predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović želi da ih se reši.

"Nema ništa gore za jednu zemlju, posebno za ovakvu kao što je BiH, da njome upravlja tajna policija, a to se već događa jer Obaveštajno-bezbednosna služba BiH funkcioniše tako da uništi srpski i hrvatski identitet i da od njih pravi neprijatelje", naveo je Dodik.

OBA, naveo je Dodik, nije naša služba. "To je nama neprijateljska služba. Mi je tako i posmatramo", poručio je Dodik.

Govoreći o odnosima Beograda i Zagreba, Dodik kaže da odnose dveju država treba popraviti, jer Hrvati i Srbi nose teško breme istorije.

"To se ne može zanemariti u našim međusobnim odnosima. Ali su se i okolnosti promenile u poslednjih dvadesetak godina. Hrvati su dobili vlastitu državu, Srbi su dobili svoje dve države – Srbiju i Republiku Srpsku", ocenio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, istorijska pitanja treba ostaviti istoričarima, treba poštovati osećaje ljudi i stradanja i naučiti živeti jedni pored drugih, te da odnosi treba da se normalizuju.

"U realnim stvarima treba da se podržavamo, kao što mi ovde nastojimo pomoći ostvarenju prava Hrvata u BiH. Naša podrška nije iz bilo kakvih kalkulacija, nego to radimo jer želimo i za sebe ono što Hrvati traže. I to nije na štetu Bošnjaka. Ni u kom slučaju, nego je reč o pokušaju da se Bošnjaci nateraju da odustanu od majorizacije i svojatanja BiH", rekao je Dodik.

Naglasio je da u BiH nije moguća asimilacija i da nema ništa od "bosanštine".

"Ja, pre svega, želim da živim u slobodi. Moja sloboda podrazumeva identifikaciju s narodom kojem pripadam. Ne znam zašto to nekom smeta. Neću nikada biti Bosanac. Ne identifikujem se sa tom rečju ni kao geografskim pojmom, a kamoli nacionalnim. U Hercegovini je to malo drugačije, koliko znam, ali u Bosni to ne dolazi u obzir. Za mene je ponižavajuće da me neko zove Bosancem. Neću to nikada biti", istakao je Dodik.