Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DODIK: Vučić ne vrši pritisak na mene

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

DODIK: Vučić ne vrši pritisak na mene

Predsednik RS Milorad Dodik o zahtevima za odlaganje referenduma i odnosima sa Sarajevom i Beogradom.

Region
Izvor: Večernje novosti

"Premijer Vučić nikada nije vršio pritisak na mene oko referenduma o Danu Republike Srpske, niti su odnosi Beograda i Banjaluke takvi da se iz Srbije vrše pritisci na lidere RS. Uvek je to bila samo razmena mišljenja o važnosti teme. Uostalom, mi i treba da pričamo o svim važnim pitanjima sa premijerom Vučićem", rekao je Dodik za Večernje novosti povodom spekulacija da će Vučić pokušati da ga nagovori da odustane o izjašnjavanju zakaznom za 25. septembar.

"Bio je to prijatan razgovor partnera. Dotakli smo se i te teme, ali to je sve", izričit je Dodik.

Na pitanje da li su tačne informacije da je američki potpredsednik Bajden tražio od Srbije intervenciju, Dodik kaže da ne veruje da tu ima mesta za bilo kakve pritiske i uslovljavanja takve vrste.

"Verujem da je bilo razmena mišljenja između Vučića i Bajdena. Srbija poštuje celovitost i integritet BiH, garant je Dejtonskog sporazuma, ali ima i jake veze sa RS. Verujem da je tako rečeno i samom potpredsedniku SAD".

Za bošnjačke političare koji zahtevaju od premijera Vučića da se referendum otkaže, Dodik kaže da su političke voštane figure koje su navikle da putem pritisaka dobijaju šta hoće.

"Ono što se čuje iz Sarajeva je ustaljeni okvir u kojem oni stalno očekuju da će Zapad da disciplinuje RS i sve Srbe, i da će Bajden da "pritiska" Vučića. Sve su to spekulacije političkih debitanata", rekao je predsednik Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da referendum ipak bude otkazan, Dodik kratko odgovara "On će se održati".

"Ne vidim razlog zbog čega se diže tolika galama. A, oni na drugoj strani su naučeni na priču o nekakvoj žrtvi muslimana, na kojoj su ranijih godina dobijali sve što su tražili. Naravno da to ne može tako. Ne može Bakir Izetbegović da traži da se ukine Dan Republike, a da mi ćutimo i ne preudizimamo ništa", izričit je prvi čovek Srpske.

Kada je reč o odnosima Srbije i Republike Srpske, Dodik to objašnjava na primeru sporta.

"Te veze su potpuno legalne, legitimne, zasnovane na ljubavi i bratstvu. Volimo Srbiju u svakom trenutku i zagledani smo u nju. Daću vam primer sporta. Svaka pobeda Srbije slavi se na ulicama Banjaluke. Kada igra BiH, to se i ne zna, a kamoli da se navija. To je tako i ako hoće neko tu realnost da prihvati, hoće, ako ne, to je njegov problem", zaključio je on.