Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Duraković: Pogrešno shvaćena odluka o Srebrenici

Foto: rtvsrebrenica.org

Duraković: Pogrešno shvaćena odluka o Srebrenici

Odluku Organizacionog odbora da je državni vrh Srbije nepoželjan na komemoraciji u Potočarima ne bih nazvao odlukom koja je uperena protiv državnog vrha Srbije, kaže za Radio Beograd načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Region
Izvor: RTS

Ćamil Duraković je rekao da je odluka doneta pre par meseci, a da je sada "kulminirala" u medijima.

"Bojim se da je ovo pogrešno shvaćeno u Srbiji. Ovo nije upereno protiv nekoga, osim onih koji pojedinačno ili kolektivno negiraju genocid. Mislim da žrtve treba da se poštuju kada je u pitanju taj stav i odnos prema 11. julu", ističe Duraković.

Kaže da su na toj prvoj sednici Organizacionog odbora doneli odluku "poučeni prošlošću i onim što donosi neugodne trenutke na 11. juli".

"Nama je najsvetije da ukopamo žrtve genocida i da na neki način održimo komemoraciju", ističe Duraković.

Dodaje da porodice žrtava, majke i udruženja imaju najekskluzivnije pravo da razmatraju ko treba da prisustvuje komemoraciji.

"Ove godine smo rekli da svi, ne državni vrh Srbije ili neki pojedinac, nego da svi oni koji zvanično negiraju genocid koji je dokazan sudskim presudama, a nije patriotski ili politički stav Bošnjaka, nego je dokazan, i da čitav civilizovani svet to na neki način prihvata – s tim da imate pojedince koji to negiraju. Takvi kada dođu 11. jula u memorijalni centar, jednostavno unose nemir među porodice i one građane koji tog dana dolaze iz jednog jedinog razloga, a to je da ukopamo žrtve i da ih se setimo kroz komemoraciju", rekao je Duraković.

Duraković kaže da je neko hteo, na neki način, da uveže ovo sa sredstvima Vlade Srbije, u nameri da pomogne Srebrenici, a ističe da Srebrenica nije bošnjački grad, već je grad u kome žive i Srbi i Bošnjaci.

"To da neko kaže – dali smo vam sredstva, a vi nam kažete: niste dobrodošli – mislim da je licemerno od nekih medija koji pokušavaju tako da predstave situaciju", rekao je Duraković.

Dodaje da će Srebrenica nastaviti saradnju sa Vladom Srbije, bez obzira na to ko je vodi.

"Genocid se ne može kupiti bilo kakvim milionima i to je kristalno jasan stav. Naša saradnja i želja da u dobrosusedskim odnosima gradimo budućnost ostaje, s tim da je ovde reč o 11. julu, kao danu sećanja na žrtve genocida. Ne vidim nikakav problem da žrtve imaju pravo da imaju stav oko toga", zaključio je Duraković.