Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Duraković: U RS-u žele legitimisati genocid "demokratskim" izborima

Foto: informativa.ba

Duraković: U RS-u žele legitimisati genocid "demokratskim" izborima

"Zvanične politike ovog entiteta nakon genocida žele legitimisati genocid na način što će "demokratskim" izborima konačno uzurpirati Srebrenicu", rekao je načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Region
Izvor: klix.ba

Kandidat probosanskog bloka stranaka za načelnika Opštine Srebrenica i aktuelni načelnik ove opštine Ćamil Duraković izjavio je da je platforma "Srebrenica 2020“, s kojom je pred Srebreničane izašao još 2012, postigla značajne rezultate u oblasti infrastrukture i otvaranja novih radnih mesta te da je to put koji planira nastaviti i u naredne četiri godine.

Duraković ističe da je ova platforma napravljena upravo za dva izborna ciklusa te da će nastaviti raditi kao dosad s "neophodnim korekcijama koje je tokom ovog mandata uvideo“.

Govoreći o mobilizaciji svih građana Srebrenice da glasaju na predstojećim izborima, Duraković ističe da je važno da svi Srebreničani koji žive u inostranstvu, te prognanici ispune svoju građansku dužnost i na taj način "ne dozvole promenu istorijskog kursa našeg postojanja na ovim prostorima“.

"Svaki Srebreničanin koji je preživeo genocid ili je potomak žrtve genocida mora znati da je namera iz 90-ih bila da kao narod budemo uništeni na ovim prostorima. Tada je to bilo ubijanjem i progonom, a danas kada živimo u izrazito diskriminirajućim uslovima u Republici Srpskoj, zvanične politike ovog entiteta nakon genocida žele legitimisati genocid na način što će "demokratskim" izborima konačno uzurpirati Srebrenicu i reći sada je sve legalno i legitimno nakon genocida - 'Srbi su većina'", kaže Duraković.

Ističe takođe da svako ima pravo da se kandiduje na izborima te da nema ništa protiv toga, ali smatra da je kandidat ujedinjenih partija sa srpskim predznakom za načelnika Općine Srebrenica Mladen Grujičić "nedosledan i neozbiljan" te da je "čovek koji negira genocid neprihvatljiva opcija za Srebrenicu, posebno za Bošnjake“.