Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dve politike na binama u Republici Srpskoj

Kontrapotest u Banjaluci/ Foto: nezavisne.com

Dve politike na binama u Republici Srpskoj

​U Banjaluci su danas održana dva skupa, "Srcem za Srpsku-Stop izdaji!" u organizaciji vlasti, i "Oslobodimo Srpsku", u organizaciji opozicije, a sa bina su na samom početku razmenjene i poruke i pozdravi. 

Region
Izvor: Tanjug

Sa Trga Krajine, pristalice vlasti su uputile pozdrav okupljenima na skupu u parku "Mladen Stojanović", dok su pristalice opozicije takođe pozdravile, kako su poručili, svoju braću na Trgu Krajina, javlja izveštač Tanjuga.

Na mitingu vlasti su, pre predsednika RS Milorada Dodika, koji je dočekan ovacijama, govorili pripadnik drinskog korpusa VRS Milan Jolović, Dragan Đurđević iz SRS i Petar Đokić, predsednik Socijalističke partije, koji je poručio da su došli kako bi sprečili podele.

"Okupili smo se zbog jedne stvari, Republike Srpske, i da pokažemo da je narod većinski uz ovu vlast na čelu sa Miloradom Dodikom. Došli smo da sprečimo podele i da pokažemo da smo ovde radi dalje izgradnje Republike Srpske i njene stabilnosti. Na žalost, jedino tu poruku ne čuju oni koji su se skupili pod skute sina Alije Izetbegovića", rekao je Đokić.

Bivši komandant specijalne jedinice "Vukovi sa Drine" Milan Jolović pročitao je pismo bivših komandanata policije i vojske RS i poručio da "niko neće okrenuti Srbe na Srbe".

Na mitingu vlasti govorio je i sin Ratka Mladića, Darko, dočekan velikim aplauzom, a sa porukom "mira i očuvanja RS".

"Obraćam se i vama i onima u parku Mladen Stojanović da poručim da smo svi jedno i da u svakoj slobodnoj zemlji postoje razlike, ali su opasne podele", rekao je Ratko Mladić i upozorio da oni koji ne misle dobro očekuju da će "zapaliti" Srpsku, ali ne samo Srpsku, "već šire".

Miting opozicije počeo je intoniranjem himne Bože pravde, a potom su se na binu popeli lideri opozicije Mladen Bosić, Mladen Ivanić, Branislav Borenović, Dragan Čavić, Aleksandra Pandurevič, Igor Crnatko...

Okupljenima se na tom skupu obratio Goran Šehovac, borac Ilidžanske brigade, koji je rekao da je u njegovoj brigadi tokom rata stradalo 500 boraca.

"Kada tražimo svoja prava, onda nas nazivaju izdajnicima, ali ja pitam gospodina Dodika - zašto ste borcima ukinuli zagarantovane penzije."

"Mi ovde i oni na drugom mestu smo na istom putu, ali deo njihovog rukovodstva ne misli kao mi. Skupili smo se od Novog Grada do Trebinja da pokažemo da se borimo za RS", rekao je Marko Pavić, lider DNS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je uoči mitinga "Srcem za Srpsku-Stop izdaji!" da želi da Srpskom vladaju stabilnost i mir.

"Želim da Republikom Srpskom vladaju stabilnost i mir i da probleme rešavamo u institucijama, da se međusobno uvažavamo i političke razlike rešavamo u institucijama Republike", rekao je Dodik novinarima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nije dopustilo predstavnicima opozicije, odnosno Saveza za promene, protestnu šetnju zbog mogućeg kontakta sa učesnicima mitinga podrške vlastima na Trgu Krajina.

Opozicija, međutim, ne odustaje I o tome će kažu odlučiti nakon mitinga.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić je nakon razgovora sa ministrom policije Draganom Lukačem novinarima rekao da su protest I šetnja demokratsko pravo.

"Ni na pamet nam nije padalo da prizivamo bilo kakve sukobe, niti kontakt sa učesnicima kontramitinga", rekao je Ivanić.

Istakao je da očekuje da će skupovi proteći u najboljem redu i da neće biti nereda.

Kod Dodika Mladićev sin, kod Ivanića Karadzićeva ćerka

Na mitingu vlasti RS u Banjaluci "Srcem za Srpsku.Stop izdaji" burno je pozdravljen sin Ratka Mladića, kome se sudi u Haškom tribunalu, dok je na protestu opozicije "Oslobodimo Srpsku" bila prisutna ćerka haškog osuđenika Radovana Karadžića.

Darko Mladić i Sonja Karadžić bili su "patriotski aduti" obe strane.

Darko Mladić dočekan je burnim aplauzom, a okupljenima je poručio da su podele opasne, te upozorio da oni koji ne misle dobro očekuju da će zapaliti Srpsku, i ne samo Srpsku.

Sonja Karadžić prenela je "očinski savet" nastupajući u ime oca Radovana.

"Do juče i jutros niste učinili ništa zbog čega biste se stideli. Nemojte danas učiniti nešto zbog čega biste se stideli sutra", prenela je ćerka prvog predsednika RS i haškog osuđenika očev savet.

Ona je građane pozvala da na predstojećim izborima pomognu predstavnicima opozicije da dođu na vlast.

Miting i kontramiting u Banjaluci protekli su danas bez incidenata, uprkos različitim političkim porukama i međusobnim optuživanjima.

Predsednik Srpske Milorad Dodik opsovao je tokom svog obraćanja na mitingu, prepričavajući okupljenima jednu od svojih poseta Sarajevu.

On je građanima preneo da je na opasku Mladena Bosića "šta će reći stranci" odgovorio "Bosiću, j... strance".

Svoje obraćanje pristalicama na mitingu vlasti Dodik je završio pevajući "Ne može nam niko ništa".

Taj nastup je jedan od lidera opozicije, Branislav Borenović iz PDP, na protestu opozicije prokomentaisao "Milorade, ti si svoje otpevao...".

Opozicija ispostavila šest zahteva vlasti

Antivladin protest opozicije u Banjaluci završen je danas, nakon što je lider SDS Mladen Bosić pročitao šest zahteva, među kojima I raspisivanje prevremenih predsedničkih I parlamentarnih izbora I formiranje prelazne vlade.

Učesnici protesta u Parku “Mladen Stojanović” su se potom uputili u šetnju suprotno od Trga Krajina, na kojem je miting održala vlast na čelu sa predsednikkom RS Miloradom Dodikom.

Među zahtevima opozicije, osim prevremenih izbora I formiranja prelazne vlade, koja bi te izbore sprovela, a bili bi održani istovremeno sa lokalnim, u oktobru, su i: isplata dečjih dodataka, podsticaja poljoprivredicima I boračke naknade, zatim stavljanje van snage odluku o poskupljenju električne energije, kao I prestanak davanja koncesija nad prirodnim resursima RS.

Bosić je takođe u ime opozicije zatražio da aktuelna vlast rasvetli politička ubistva I korupcionaške afere, a, kao šesta tačka, zatraženo je uvođenje prirodne uprave u RTRS, kako bi, kako je rekao, počela nepristrano da izveštva.

Bosić je u obraćanju prisutnimau poručio da niko ne može da podeli srpski narod jer se on nije delio ni kada je bilo najteže.

Za one koji su danas bili na Trgu Krajine, na protestu vladajuće koalicije, Bosić je rekao da im oni nisu neprijatelji, već braća I da ih je na taj protest naterala muka I strah od gubitka posla.

"Oni su osiromašili naš narod I sa njima ćemo imati posla”, poručio je Bosić.

Mitingu opozicije su, sudeći prema transparentima, prisustvovali žitelji Banjaluke, Pala, Dervente, Zvornika, Srebrenice, Bijeljine, Foče...

Član Predsednisdtva BiH Mladen Ivanić istakao je da je današnji skup opozicije velika pobeda naroda nad režimom i istine nad laži.

"Ovo je pobeda normalne sredine nad doktaturom i demokratije nad autokratijom", rekao je Ivanić.

On je poručio i da građani RS ne treba da brinu šta će biti sa njom.

"RS je sigurna. Branićemo je u Sarajevu na najbolji način i ništa nećemo učiniti protiv RS i njenih građana", naglasio je Ivanić.

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić istakao je da Banjaluka nema prava da trpi Dodika.

Predsednik Napredne Srpske (NS) Adam Šukalo istakao je da današnji skup nije skup opozicionih partija, već najveći protest naroda RS, optužujući predstavnike vlasti da pljačkaju državu i da građani tome moraju da stanu na put.

"Republika Srpska je veća od svih nas, ali je mala za ovoliku pljačku", rekao je Šukalo i dodao da RS više ne može da podnese aktuelni režim.

Simpatizeri opozicije nosili su zastave Srbije, zastave političkih partija koje čine Savez za promene i transparente "Nije ovo Sicilija, dosta je kumovi", "Možete kako hoćete, ali ne možete dokle hoćete", "Oterao si naše mlade, budućost nam ti ukrade". . .