Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EU: Republika Srpska da ukloni smrtnu kaznu iz Ustava

Banjaluka Foto: rtvnb.com

EU: Republika Srpska da ukloni smrtnu kaznu iz Ustava

Ukidanje smrtne kazne u BiH jedan je od glavnih ciljeva politike ljudskih prava EU i ta obaveza se odnosi na svaku zemlju koja teži ka članstvu, rečeno je iz Delegacije EU u Sarajevu.

Region
Izvor: Tanjug

"Mi smo apelovali na vlasti u BiH, posebno u Republici Srpskoj, gde Ustav još propisuje smrtnu kaznu za najteže zločine, da osiguraju potpuno ukidanje smrtne kazne. U tom pogledu, Izveštaj o BiH za 2015. godinu podvlači da je potrebno ukinuti odredbu o smrtnoj kazni u Ustavu RS", istakla je portparolka Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović.

Ona je dodala da EU i dalje ističe potrebu da se ponovo pokrenu procedure izmene Ustava Republike Srpske, kao i da su svesni da je Bosna i Hercegovina smrtnu kaznu ukinula 1997. godine, kao i činjenice da Krivični zakon RS ne predviđa ovu kaznu.

"Nezavisne" navode da u Narodnoj skupštini RS ističu da odgovornost za činjenicu da se smrtna kazna i dalje nalazi u Ustavu entiteta ne leži na parlamentu, već na Klubu Bošnjaka u Veću naroda RS. Podsećaju da su poslanici prilikom izmena Ustava glasali za ukidanje smrtne kazne u paketu sa još 28 amandmana, kao i da je taj dokument u potpunosti prošao skupštinsku proceduru.

Mujo Hadžiomerović, šef Kluba Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske, kaže za "Nezavisne" da je Klub učinio sve da smrtna kazna bude uklonjena iz Ustava, ali prema njegovoj tvrdnji "nema razumevanja srpskih predstavnika".