Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Galijašević: Davutoglu potvrdio da je generator sukoba na Balkanu

Galijašević: Davutoglu potvrdio da je generator sukoba na Balkanu

"Održao je potpuno neprikladan govor u kom je veličao ratnog zločinca Aliju Izetbegovića", kazao je Galijašević.

Region
Izvor: RTRS

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da je turski premijer u ostavci Ahmet Davutoglu svojim potpuno neprikladnim govorom na ceremoniji otvaranja Ferhat-pašine džamije potvrdio da je generator svih sukoba na Balkanu.

"Održao je jedan potpuno neprikladan govor kojim je veličao neosuđenog ratnog zločinca Aliju Izetbegovića, u kome se pozivao na 80 miliona Turaka, u kome smo mogli čuti kako je on obnovio sve džamije, kako je uradio sve dobro, kako je sve Bošnjake on spasio, kako se zalagao", rekao je Galijašević reagujući na Davutogluov govor.

Dževad Galijašević Foto: Medija centar Beograd

Galijašević je ocijenio dobrim što je takva osoba uklonjena sa čela Vlade Turske, ali da nije dobro što je dolazio u Banjaluku sa svojim, jedinim nedostojnim govorom prilikom otvaranja Ferhadije.

"To je govor koji se nije uklopio u druge govore, niti je podržan na bilo koji način. Čak ni zvaničnici mu nisu aplaudirali, a vrlo malo ljudi je podržalo njegov govor, negđe 95 odsto lica nije podržalo njegov pristup", dodao je Galijašević.

On je podsjetio da je Davutoglu utemeljivač neoosmanizma, što se može viđeti kroz njegovu knjigu "Strateška dubina: međunarodni položaj Turske", te da je sve vrijeme pokušavao da vrati Tursku u neoosmanski poredak.

Galijašević je istakao da je Davutoglu održao govor u kojem je svojim radikalizmom nastojao da isprovocira političke strukture Republike Srpske, nadajući se da će taj govor ođeknuti do Turske, gđe je i smijenjen, te ocijenio da je turski premijer u ostavci na otvaranju Ferhat-pašine džamije u Banjaluci rješavao probleme svog statusa u Turskoj.

"Njegovo kašnjenje, ponašanje, njegov dolazak, pokazalo se, bio je vrlo štetan i po bezbjednost i po odnose Srba i Bošnjaka", rekao je Galijašević.

Davutoglu je na današnjem otvaranju Ferhadije u Banjaluci veličao djelo Alije Izetbegovića - ogledano u jedinstvenoj BiH koju kao tekovinu treba očuvati, navodio da je ova džamija, kao i drugi objekti, zajednička kulturna baština, a u obraćanju okupljenima poručio da je uz njih svih 78 miliona Turaka, da su Turci "bili ovdje, da su sada ovdje i da će biti zauvijek".