Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Grabar-Kitarović oprostila svešteniku izjavu o NDH

YT Screenshot

Grabar-Kitarović oprostila svešteniku izjavu o NDH

"Poštovani gospodine Prcela, Vi meni ne možete oprostiti moju izjavu, a ja Vama opraštam Vašu. Okrenimo se budućnosti", napisala je predsednica Kolinda Grabar Kitarović na Fejsbuku.

Region
Izvor: Tanjug

U propovedi na misi u Splitu, koju je danas direktno prenosila Hrvatska radiotelevizija, sveštenik Luka Prcela je rekao da "nikako ne može oprostiti" predsednici Kolindi Grabar Kitarović njenu izjavu da Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna i da je bila zločinačka, a predsednica Grabar Kitarović mu je odgovorila na Fejsbuk profilu da ona njemu njegovu izjavu oprašta i da se treba okrenuti budućnosti.

"Poštovani gospodine Prcela, Vi meni ne možete oprostiti moju izjavu, a ja Vama opraštam Vašu. Okrenimo se budućnosti", napisala je predsednica Kolinda Grabar Kitarović na Fejsbuku, prenosi Hina.

Luka Prcela je u propovedi rekao da "ne može podneti kad neko na njegov narod udara bez razloga", pogotovo, kako je naveo, "da mi sami po sebi pljujemo".

On je, takođe, upitao "ko kaže da je današnja Hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od 1941. do 1945?".

"Ma, ja pitam ako je morala to da kaže pred Amerikancima, a onda postavljam njoj pitanje, a zašto nisi rekla: pa nismo mi Hrvati bacili atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki", naveo je Prcela, prior dominikanskog manastira u Splitu.

"Pa nismo mi bombardovali ni Drezden ni Hamburg. Koga smo mi zapravo ubili izvan svojih granica? Ma dosta više da sami po sebi pljujemo. Dosta više što se događalo kroz ovo proteklo vreme za vreme ove dvojice predsednika koji su bili, možemo kazati, predsednici antihrvatske države. I zato mi je drago što su naši branitelji dobili svoga ministra branitelja", kazao je Prcela, takođe u direktnom prenosu.

Hrvatska radiotelevizija, zamoljena za komentar, odgovorila je da "stavovi i mišljenja koji se prenose u direktnim radijskim i televizijskim prjenosima ne izražavaju stavove i mišljenja Hrvatske radiotelevizije", prenosi Hina.

"Hrvatska radiotelevizija osuđuje svaki oblik govora mržnje i ograđuje se od takvog govora", piš u kratkom odgovoru HRT.

U Splitsko - makarskoj nadbiskupiji su za Hinu rekli da ne mogu komentarisati Prcelinu izjavu, s obzirom da se radi o dominikancima, pa to može hrvatski dominikanski provincijal.

Luka Prcela je javnosti u Splitu poznat po tome što je za vreme rata u Hrvatskoj počeo držati mise za poglavnika (čelnika) NDH Antu Pavelića, navodi Hina.