Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Grujičić: Duraković godinama nanosi ogromnu štetu svima

Foto: glassrpske.com

Grujičić: Duraković godinama nanosi ogromnu štetu svima

Zajednički srpski kandidat za gradonačelnika Srebrenice Mladen Grujičić izjavio je da je aktuelni gradonačelnik Ćamil Duraković proteklih šest godina naneo ogromnu štetu svima.

Region
Izvor: Glas Srpske

On je napomenuo da je milion evra donacije od Beograda za Srebrenicu nestao još pre rebalansa opštinskog budžeta i da niko nema odgovor na pitanje gde je taj novac nestao, podsećajući da je Vlada Srbije uplatila dva miliona evra, te da je preostalo da se uplati još tri miliona.

"Kada su u pitanju projekti i uplata još tri miliona evra iz Beograda, mislim da će do tog trenutka mnogo vode proteći Drinom", rekao je Grujičić za "Večernje novosti".

On je dodao da su do sada kandidovani projekti poslati Vladi Srbije pre nego što je Skupština opštine Srebrenica uopšte razgovarala o tome šta je potrebno.

Prema njegovim rečima, Srebrenica, u kojoj živi 5.000 ljudi, nema potrebe za novim obdaništem, jer je sadašnje pravljeno pre rata za grad od 40.000 stanovnika, kao i to da Srebrenici nije potreban novi put nego sanacija postojećeg.

"Kada je u pitanju most do jednog od sela, to mesto ima zaobilaznicu i put, a most je kandidovan, jer bi se sa njega moglo bolje pecati", dodao je Grujičić, navodeći da je Duraković proteklih šest godina naneo ogromnu štetu svima.

On je podsetio da je pre dve godine u Tužilaštvu BiH pokrenut postupak utvrđivanja šta je sa više od milijardu dolara donacije koje su ušle u takozvane srebreničke projekte, jer su te pare donatora iz inostranstva netragom nestale.

"Afera je otvorena i odmah zatvorena. Šta je bilo sa tim novcem - ne zna se", kaže Grujičić, navodeći da je, verovatno, u muzejsku postavku navodnog genocida u Potočarima otišao deo tog novca.

Grujičić je rekao da je priča o navodnom "srpskom genocidu" u Srebrenici nametnuta i da će pasti kad-tad.

"Nijedan Srbin i većina Bošnjaka koji ovde žive ne veruju u hašku farsu. Bošnjake koji govore o tome da genocida nije bilo, proglašavaju čak ludim", rekao je Grujičić, navodeći da u Srebrenici nema međunacionalnih tenzija i da Srbi i povratnici Bošnjaci nisu izmenili godinama ružnu reč.

On je naveo da se svake godine u Srebrenici "sjati" po 10.000 ljudi, od kojih mnogi dobijaju i dnevnice za to, te istakao da niko od Srba neće doći, posle bruke koju su Bošnjaci napravili sa dočekom premijera Srbije Aleksandra Vučića, iako je uvek do sada bila prisutna delegacije Republike Srpske.

Grujičić kaže da mali broj žena iz udruženja "Majke Srebrenice" uopšte živi u Srebrenici, da se one finansiraju iz budžeta Federacije BiH i da je njihovo delovanje isključivo u službi politike Sarajeva.

On je rekao da je juli za Srbe i Bošnjake koji žive u Srebrenici najteži mesec u godini, jer počinje "kanonada" iz Sarajeva o navodnom srpskom genocidu.

Potom se, dodao je on, oglašava Duraković sa provokacijama prema srpskom narodu, a sledi bošnjački marš kroz srpska sela stazama kuda se probijala muslimanska 28. divizija iz Srebrenice, tokom kojeg učesnici izazivaju srpsko stanovništvo, a za njima često gore i stogovi sena.

"Policija Republike Srpske je nemoćna, jer nema pravo da pretresa", opisao je muslimansko obeležavanje navodnog genocida Grujičić.