Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hasanbegović: Ne treba koristiti simbole propalih režima

Foto: portaloko.hr

Hasanbegović: Ne treba koristiti simbole propalih režima

"Ustaški simboli 2016. nigde nije dobrodošlo i zato sam uputio i poruku mlađim naraštajima da ne koriste bilo koje znakovlje propalih režima i ideologija"

Region
Izvor: Tanjug

Odlazeći ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji se nedavno na otkrivanju spomenika teroriste Mire Barešića, u Dragama kod Benkovca, slikao sa zastavom na kojoj je bilo istaknuto veliko slovo "U", iz Knina danas poručuje da "ustaški simboli nigde nisu dobrodošli", te da je mladima poručio da ne koriste bilo koje simbole propalih režima i ideologija.

"Ustaški simboli 2016. nigde nije dobrodošlo i zato sam uputio i poruku mlađim naraštajima da ne koriste bilo koje znakovlje propalih režima i ideologija i da ponosno stoje isključivo iza zvaničnog barjaka i grba današnje moderne i demokratske Republike Hrvatske", kazao je Hasanbegović novinarima u Kninu, gde prisustvuje obeležavanju 21. godišnjice od vojno-policijske akcije Oluja.

Za incidente na sinoćnjem antiratnom skupu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, Hasanbegović je rekao da je bitno da nije bilo "stvarnog nasilja".

"Živimo u demokratskom društvu. Bitno je da nema stvarnog nasilja. U demokratskoj Hrvatskoj svako u okvirima zakona ima pravo isticati svoje statove, bez obzira sviđala se nama ili ne", rekao je Hasanbegović.

Naveo je da je zabranu antiratnog skupa doneo ministar policije Vlaho Orepić.

"Zabrana je bila procena ministra unutarnjih poslova, jer su svi takvi protesti vezani uz moguće izbijanje različitih incidenata, koje treba sprečiti", rekao je Hasanbegović.

Miro Barešić, ubica jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića u Švedskoj, za Hasanbegovića je "prvoborac za hrvatsku državu" i čovek koji je, kako je rekao, svoj život dao u Domovinskom ratu za ideju i odbranu hrvatske države.

Hasanbegović je rekao i da za njega nije sporno delovanje Barešića iz sedamdesetih godina.

"Iz hrvatske državno-političke i političko-nacionalne vizure nije, postoje mnoge kontroverze iz prošlosti, no ono što je važno, slavi se žrtva Mire Barešića za hrvatsku državu", kazao je Hasanbegović.