Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatska blokira istrage za zločine počinjene u BiH

Foto: jutarnji.hr

Hrvatska blokira istrage za zločine počinjene u BiH

Protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina između BiH i Hrvatske ne funkcioniše, rečeno je za "Glas Srpske" u pravosuđu BiH.

Region
Izvor: Glas Srpske

Sagovornik iz pravosuđa BiH kaže da je stav Ministarstva pravosuđa Hrvatske da treba odbijati sve zahteve za međunarodnom pravnom pomoći koje šalje Tužilaštvo BiH, a koji se odnose na te istrage. Do sada je evidentirano desetak takvih predmeta koji se odnose na hrvatske državljane sa prebivalištem u Hrvatskoj.

- Reč je o visokopozicioniranim ratnim oficirima HVO-a i Hrvatske vojske koji su osumnjičeni da su počinili ratne zločine u BiH. Takav odnos Hrvatske kulminirao je kad Tužilaštvo BiH nije prihvatilo predloge da pojedine predmete ustupi Hrvatskoj uz obrazloženje da je dosadašnja praksa pokazala da Hrvatska ili odbacuje optužbe ili te predmete stavlja ad akta - kaže sagovornik GS.

Ističe da u Ministarstvu pravosuđa Hrvatske, pored korišćenja kvalifikacija koje im ne odgovaraju, to obrazlažu i činjenicama da pravosuđe BiH u tim predmetima retroaktivno primenjuje Krivični zakon BiH iz 2003. godine, umesto Krivičnog zakona SFRJ.

- Jedan od tih slučajeva je i predmet protiv generala HVO-a Zlatana Mije Jelića koji je osumnjičen za ratni zločin nad bošnjačkim civilima u Mostaru. Taj predmet stigao je iz Haškog tribunala. Tužilaštvo BiH podiglo je krajem prošle godine optužnicu protiv njega, ali je on pobegao u Hrvatsku i nikad se nije pojavio na ročištima u Sudu BiH. Čak je čelnicima pravosuđa BiH iz Hrvatske stigao zvaničan dopis u kome je iskazana zabrinutost zbog poziva upućenog Jeliću - kaže naš sagovornik.

Zbog problema u procesuiranju hrvatskih državljana Ministarstvo pravde BiH obratilo se i Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) BiH, ali sporenje u vezi sa istragama o ratnih zločina i dalje traje.

- To ne mogu da reše ministri pravde BiH i Hrvatske, ali ni VSTS. Jedna od opcija je da Tužilaštvo, a zatim i Sud BiH, donesu odluku o promeni kvalifikacije krivičnih dela za koja su osumnjičeni nekadašnji pripadnici HVO-a i HV, ali to se sigurno neće desiti i bilo bi neprihvatljivo - kaže naš izvor.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije želeo da ulazi u odnose drugih institucija ističući da je njihova saradnja sa Državnim tužilaštvom Hrvatske dobra.

- Ta saradnja je dobra i intenzivna kao i sa Tužilaštvom Srbije za ratne zločine i odvija se na najvišem nivou. Ne znamo kakvi su odnosi drugih institucija - rekao je Grubešić.

Ministri pravde BiH i Hrvatske Josip Grubeša i Ante Šprlje prošlog meseca su u Sarajevu razgovarali o problemima između dve zemlje kada je reč o procesuiranju ratnih zločina i o načinima njihovog rešavanja. Šprlje je istakao zabrinutost hrvatskih vlasti zbog neujednačenosti pravnih kvalifikacija koje se koriste u određenim optužnicama i istragama za ratne zločine počinjene na području BiH protiv hrvatskih državljana, koji se nalaze u Hrvatskoj.

Glavni tužioci BiH i Hrvatske Goran Salihović i Mladen Bajić potpisali su u junu 2013. godine protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina. To je trebalo da onemogući osumnjičene za ratne zločine da izbegnu pravdu izvan granica njihovih zemalja.

Ministarstvu pravosuđa Hrvatske ne sviđaju se ni pozivi koje Tužilaštvo BiH šalje učesnicima krivičnog postupka u vezi sa ratnim zločinima.

- Prigovorili su da se osumnjičenim pripadnicima HVO i Hrvatske vojske u tim pozivima preti privođenjem ili novčanom kaznom ako se ne odazovu pozivu. Oni smatraju da pravosuđe BiH time krši odredbe međunarodnih ugovora koji su na snazi između dve države - kaže sagovornik iz pravosuđa BiH.