Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Hrvatska je deo EU i NATO, ne može Srbija da nas podučava"

Foto: wikimedia.org

"Hrvatska je deo EU i NATO, ne može Srbija da nas podučava"

Predsednik vladajućeg HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da je stav te stranke da izražava pijetet prema svim žrtvama koje su nastale tokom "okupacije Hrvatske".

Region
Izvor: B92

“HDZ izražava pijetet prema svim žrtvama, pogotovo onih koji su stradali tokom okupacije Hrvatske od 1991. do 1995, ali naravno i da žalimo za svim civilnim žrtvama koje su se dogodile tokom i nakon ‘Oluje’, rekao je Plenković.

Plenković je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše zahtev Srpskog nacionalnog vijeća da se jedan dan izdvoji i za žrtve stradale u vojno-policijskoj akciji “Oluja”.

Govoreći o aktuelnim odnosima na relaciji Beograda i Zagreba, šef HDZ-a je rekao da Hrvatska, koja je članica EU i NATO, neće dozvolilti da je podučava Srbija koja je tek kandidat za članstvo u EU.

Osim toga, naveo je i da je Srbija tek na početku evrointegracija, kao i da je to država čiji je režim, "onaj Miloševićev", izveo agresiju na teritoriju Hrvatske.

Plenković je inače ponovio stav da je "kontekst pristupnih pregovora" Srbije sa EU pravi trenutak da se sa Srbijom reše pitanja za koja je Hrvatska zainteresovana, a pre svega zakon o univerzalnoj jurisdikciji:

"Mi ne priznajemo zakon, koji stvara pravnu nesigurnost hrvatskih branitelja na hrvatskoj teritoriji", rekao je Plenković i dodao da očekuje da predstojeći Dan pobede u Hrvatskoj bude obeležen dostojno.

On je rekao da Hrvatska vodi računa o manjinama, pa tako i o srpskoj, koja ima tri zagarantovana mesta u Saboru, a Beograd, tvrdi, ne ispunjava obavezu prema hrvatskoj manjini i za njih nema garantovanih mesta.

Postoji i čitav niz drugih pitanja, počev od pitanja nestalih, zarobljenih, granice između dveju država i svega onog što se odnosi na sukcesiju, zaključio je lider HDZ.