Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatska kontrola crnogorskog neba

Foto: sxc.hu

Hrvatska kontrola crnogorskog neba

Crna Gora uskoro dobija novi vazduhoplovni operativni centar u Golubovcima. Zagreb preuzima vodeću ulogu u projektu "Pametna odbrana"

Region
Izvor: Novosti

Nebo nad Crnom Gorom ubuduće će kontrolisati Hrvatska. Vazduhoplovni operativni centar, koji predstavlja centralni deo sistema nadzora vazdušnog prostora Crne Gore, biće otvoren u Golubovcima kod Podgorice, a biće "pod kontrolom" stručnjaka iz Zagreba.

Otvaranje centra u Golubovcima bilo je planirano za petak, ali je odloženo zbog lošeg vremena.

U Ministarstvu odbrane ističu da se radi o nadzoru vazdušnog prostora Crne Gore koji je kompatibilan sa NATO sistemom za razmenu važnih informacija o situaciji u vazdušnom prostoru.

Vazduhoplovni operativni centar raspolaže radarskom slikom i podacima o civilnom vazdušnom saobraćaju, kao i podacima o regionalnom vazdušnom prostoru u saradnji sa NATO centrom za kontrolu i izveštavanje iz Zagreba!

Ova informacija opet je aktuelizovala priču, koja je tiho najavljivana pre nekoliko godina, da će crnogorsko nebo kontrolisati Hrvatska, kao članica NATO!

Vlada Crne Gore je u međuvremenu utvrdila predlog sporazuma između vojnih ministarstava Podgorice, Zagreba, Sarajeva i Skoplja za nadzor vazdušnog prostora, pa će se tako četiri bivše jugoslovenske republike opet naći pod jednim kišobranom, ovog puta obojenim hrvatskim znamenjem. Po sporazumu, Zagreb će preuzeti vodeću ulogu u ovom projektu nazvanom "Pametna odbrana".

- Vojna zaštita tuđeg neba je veoma unosan posao, a ovu priču, koja se kao što vidimo sada ostvaruje, nagovestio je još 2009. godine bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić - kaže za "Novosti" Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova Crne Gore od 1990. godine. - Za nas je neshvatljivo da nam nebo čuva neko sa kim smo do juče ratovali. Crna Gora nije rešila pitanje granice sa Hrvatskom, ali ni razne zločine koje su njihove paravojne formacije počinile nad crnogorskim vojnicima i građanima.

Inače, u četvrtak su u Briselu šefovi diplomatija zemalja članica NATO parafirali protokol o stupanju Crne Gore u Alijansu, koji joj daje status posmatrača na sednicima.

Reakcija Rusije

Stupanje Crne Gore u NATO označava ekspanziju Alijanse na istok i nosi opasnost daljeg povećanja napetosti na kontinentu, izjavio je Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije.

- Dalja ekspanzija NATO, sa naše tačke gledišta, jeste proces sa znakom "minus". Jer, ovaj proces ne doprinosi jačanju evropske bezbednost, već obrnuto, nosi veliku opasnost daljeg povećanja stepena napetosti na kontinentu - rekao je Peskov.

U četvrtak su u Briselu šefovi diplomatija zemalja članica NATO parafirali protokol o stupanju Crne Gore u Alijansu, koji joj daje status posmatrača na sednicama.