Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatska policija zabranila antiratni protest u Zagrebu

pixabay.com

Hrvatska policija zabranila antiratni protest u Zagrebu

​Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske zabranilo je za danas zakazano održavanje mirnog okupljanja pod nazivom "Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede“.

Region
Izvor: Tanjug

Protest je trebao biti održan na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, saopštili su "Slobodarski aktivisti", koji okupljaju više nevladinih organizacija iz Zagreba i Beograda.

Zbog te zabrane, kako su najavili, oni će danas u 18 sati organizovati "mirnu protestnu akciju" u kojoj će učestvovati organizacije Centar za žene žrtve rata - Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb).

Organizatori zabranjenog antiratnog protesta su ocenili da je reč o kulminaciji već poznate prakse policije u onemogućavanju održavanja "politički nepodobnih javnih okupljanja".

"Obrazloženje rešenja koje se zasniva na argumentu bezbednosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može da obezbedi unapred najavljeno javno okupljanje građana", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima i dodaje:

"Možemo konstatatovati da državna vlast ne funkcioniše, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja".