Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatska se sprema za proslavu godišnjice "Oluje"

Foto: Tanjug

Hrvatska se sprema za proslavu godišnjice "Oluje"

Hrvatska se sprema za sutrašnju centralnu proslavu 21. godišnjice vojno-policijske operacije "Oluja", tokom koje je iz te bivše jugoslovenske republike nasilno proterano više od 200.000 Srba.

Region
Izvor: Tanjug

Na centralnu proslavu u Kninu, kako je najavljeno, očekuje se dolazak oko 100.000 ljudi iz cele Hrvatske, za koje je obezbeđen i organizovani prevoz.

Program centralne proslave u Kninu počinje ujutro, podizanjem hrvatske zastave na tvrđavi.

Zatim će uslediti mimohod do Trga Ante Starčevića, a kod spomenika "Oluja 95" predstavnici države će položiti vence i zapaliti sveće u spomen poginulim hrvatskim vojnicima.

Potom će biti služena misa u kninskoj crkvi.

Uveče, na gradskom stadionu, biće održan koncert Marka Perkovića Tompsona, pevača poznatog po veličanju ustaša u svojim pesmama. Koncert se održava pod nazivom "Pobeda za heroje", a sav prihod namenjen je za obnovu vodotornja u Vukovaru.

Ovogodišnju proslavu zajedno organizuju Ministarstvo odbrane, unutrašnjih poslova i veterana, kao i Kancelarija predsednice Hrvatske, te hrvatski parlament i grad Knin.

Uoči proslave, večeras će, kako je najavljeno, u kninskoj tvrđavi ministri odbrane Josip Buljević, veterana Tomo Medved i unutrašnjih poslova Vlaho Orepić prirediti prijem za ratne komandante vojno-policijske operacije "Oluja".

Predsednik organizacionog odbora, komandant Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović je ranije najavio da će u organizaciji i proslavi ove godišnjice učestvovati oko 550 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, a više od 300 njih će učestvovati i u svečanom mimohodu.

Takođe je iz policije najavljeno da je poseban naglasak stavljen na bezbednosni aspekt obeležavanja, kako ga u Hrvatskoj zovu, "Dana pobede i domovinske zahvalnosti", te će u Knin biti dovedene dodatne snage.

Policija izdala niz zabrana povodom obeležavanja Dana pobede

Šibensko-kninska policijska uprava zabranila je nošenje transparenata, kako se navodi, uvredljivog i neprimernog sadržaja na sutrašnjoj centralnoj svečanosti proslave Dana pobede i domovinske zahvalnosti u Kninu na Trgu Ante Starčevića i večernjem koncertu Marka Perkovića Tompsona.

U saopštenju te policijske uprave se navodi da je zabranjeno podsticanje na mržnju po nacionalnoj i verskoj osnovi.

Zabranjeno je, ističu, i nošenje predmeta pogodnih za nanošenje povreda.

Napominje se da će policijski službenici na svim javnim skupovima u sklopu kninske proslave vršiti audio-video snimanje i fotografisanje.