Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Hrvatska vlada se raspala - uskoro novi izbori"

Foto: index.hr

"Hrvatska vlada se raspala - uskoro novi izbori"

Nemački mediji pišu o raspadu hrvatske Vlade i turbulencijama na hrvatskoj političkoj sceni.

Region
Izvor: Index.hr

Brojni svetski mediji u poslednjih nekoliko meseci više puta su pisali o napetosti u Vladi te fašizaciji društva koju je donela nova vlast na čelu s takozvanom "Domoljubnom koalicijom", a ovog vikenda je raspad hrvatske Vlade takođe dobio pažnju stranih medija.

Objašnjavajući kako je politička kriza u Hrvatskoj kulminirala kada je premijer Tihomir Orešković zatražio povlačenje Tomislava Karamarka i Bože Petrova s dužnosti potpredsednika vlade, a da je Karamarko na to poručio da premijer više ne uživa poverenje HDZ-a, austrijski list Standard piše da je hrvatska vlada de facto već pala, prenosi DW. Takođe spominju da je Karamarko više puta premijeru uputio poruku da ne poseduje nikakvu političku moć.

Špigl se fokusirao na svađu između Karamarka i Petrova, objašnjavajući da u hrvatskoj Vladi "već nedeljama postoje napetosti zbog sukoba predsednika vladajućih stranki.

"Te dve stranke su od početka bili partneri koji ustvari nisu bili jedan za drugoga. Hrišćansko-konzervativni HDZ je, pored socijaldemokrata, jedna od dve velike stranke zemlje. Optužuje ju se za korupciju, kriminalnu privatizaciju starih državnih poduzeća i za greške napravljene u ekonomskoj politici. Nasuprot toga je MOST koji je tek nedavno osnovan i zalaže se za dalekosežne reforme sistema koji HDZ ustvari reprezentuje", piše Špigel.

Vlada produbila već postojeći razdor hrvatskog društva

Zidojče Cajtung takođe je objavio opširan tekst o napetoj situaciji u Hrvatskoj, započevši rečenicom a u junu za Hrvatsku inače započinje najbolje doba u godini, jer s prvim letnim danima stižu turisti i njihov novac. Međutim kako piše ZC, ove će godine sve biti drugačije.

"Ali ove godine će izgleda sve biti drugačije. Da se hrvatski političari među sobom vređaju kao simpatizeri fašista ili kao komunisti nije ništa novo. Novo u ovoj situaciji je da je ideološka rovovska bitka obuhvatila čitavo društvo i desetine hiljada ljudi naterala na demonstracije. Ako ćemo se orijentisati prema onome kako ta dva tabora sami sebe opisuju, onda su tu suprotstavljeni 'patrioti' i 'liberali'. Patriote predvodi vladajuća nacionalno-konzervativna stranka HDZ i podržava ih Katolička crkva. Otpor protiv vlade u međuvremenu okuplja grupe koje su inače tek labavo povezane: socijaldemokratsku opoziciju, lijevo-liberalne novinare, udruženja nastavnika, umetnike i kulturne radnike, jevrejske zajednice, srpsku manjinu i Rome. Oe nedelje su bili protivnici vlade ti koji su ljude mobilisali", piše ZC.

Ovaj list zaključuje da su Hrvati umorni od jednih te istih političkih stranaka koje u Hrvatskoj vladaju otkako se osamostalila.

"Hrvati su umorni od svojih stranaka, tih muških saveza koji se i tri generacije nakon kraja Drugog svetskog rata još uvek svaki dan svađaju o tome je li ustaški režim kao marionetska država nacista bio patriotski ili fašistički".

Prognoze nemačkih medija za Hrvatsku daleko su od blistavih.

"Koalicija MOST-a i HDZ-a je propala. Čak i da Karamarko i Petrov poslušaju premijera i odstupe sa svojih funkcija, ostaje nejasno može li premijer spasiti vladajuću koaliciju", zaključuje DW.