Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvatski novinari ponovo kritikuju ministra kulture Hasanbegovića

Screenshot

Hrvatski novinari ponovo kritikuju ministra kulture Hasanbegovića

Novinarsko udruženje reaguje povodom, kako navode, štetnog poteza Ministarstva kulture koje finansijskim ugrožavanjem dovodi u pitanje opstanak jedinog dnevnog lista na italijanskom jeziku u Hrvatskoj

Region
Izvor: Tanjug

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović ponovo se našao na udaru Hrvatskog društva novinara koje smatra da, od njegovog izbora na tu poziciju, on neprestano čini štetu hrvatkoj medijskoj i kulturnoj sceni, kao i međunarodnom ugledu zemlje.

Ovog puta to novinarsko udruženje reaguje povodom, kako navode, štetnog poteza Ministarstva kulture koje finansijskim ugrožavanjem dovodi u pitanje opstanak jedinog dnevnog lista na italijanskom jeziku u Hrvatskoj, a reč je o La Voće del Popolo.

- Od prvog dana kako je Zlatko Hasanbegović imenovan za ministra, Ministarstvo kulture uporno čini štetu hrvatskoj medijskoj i kulturnoj sceni, kao i međunarodnom ugledu zemlje. Ta se šteta ne ogleda samo dramatično pogrešnim odlukama nego i kršenjem, internih propisa Ministarstva, te zakona i međunarodnih sporazuma kao i temeljnih demokratskih načela - navodi se u saopštenju udruženja novinara.

HND redovno upozorava na nedopustivu praksu koju Ministarstvo kulture na čelu sa Hasanbegovićem sprovodi na štetu medija, pogotovo onih koji su važni za demokratsku sliku Hrvatske, a bez budžetske pomoći ne mogu opstati na tržištu.

Finansijsko ugrožavanje jedinog manjinskog dnevnog lista u Hrvatskoj novi je drastičan slučaj štetne politike Ministarstva kulture, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Saša Leković.

Ministarstvo kulture prepolovilo je, naime, dotacije izdavaču lista italijanske nacionalne manjine u ovoj godini, a pojavile su se i najave da bi finansijska podrška naredne godine mogla biti potpuno ukinuta.

Ministar Zlatko Hasanbegović je ranije izjavio da je finansiranje tog lista bila jedna vrsta, kako je rekao, političkog reketa koji su sve hrvatske vlade plaćale za glas i političku lojalnost vladajućoj većini saborskom zastupniku Furiju Radinu, a da je on sada tu praksu prekinuo.