Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ivanić: Pitanje referenduma nije antidejtonsko

Foto: mojahercegovina.com

Ivanić: Pitanje referenduma nije antidejtonsko

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je vrlo jasno da referendumsko pitanje da li će se 9. januar slaviti kao Dan Republike Srpske nije antidejtonsko i da tu nema nikakvog spora.

Region
Izvor: Glas Srpske

Komentarišući poziv bošnjačkih poslanika predsedavajućem Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i predsedavajućem Saveta ministara Denisu Zvizdiću da organizuju sastanak zbog odluke o održavanju referenduma u Republici Srpskoj, Ivanić je rekao da bi voleo da su članovi stranaka sa sedištem u Federaciji BiH zatražili poseban sastanak kada su pokušali ukinuti Dan Republike Srpske, jer bi onda bili konzistentni.

Sada, kaže Ivanić, sazivaju sastanke povodom odluke o održavanju referenduma u Republici Srpskoj da bi se dodvorili svojoj javnosti.

On je poručio da "kolege iz Federacije BiH moraju da nauče da i mi imamo svoje vrednosti iza kojih čvrsto stojimo i od kojih nećemo odustati".

"Kada bi neko pokušao da uništi 9. januar uvek ima varijanta kojom on može da ostane", rekao je Ivanić i dodao da bi on promenio Zakon o praznicima u Srpskoj, ali bi samo umesto zakona o praznicima napisao zakon o svetkovinama i u njemu bi ostao 9. januar, dok bi u poslednjem članu napisao da donošenjem ovog zakona prestaje da važi zakon o praznicima.

On je novinarima u Bileći rekao da bi tako sve ostalo isto - ispoštovana bi bila odluka Ustavnog suda, a ništa se ne bi promenilo.

Ivanić nije želeo da komentariše izjavu potpredsednika SDS-a Mirka Šarovića da referendum generalno ne može ništa da promeni, istakavši da će se videti da li će se nešto promeniti ili ne.

Osvrćući se na inicijativu SNSD-a o formiranju zajedničkog referendumskog štaba u koji bi bili uključeni predsednici svih stranaka koje su učestvovale u donošenju odluke o referendumu, ali i druge organizacije i pojedinci, Ivanić je rekao da nema ništa protiv ako za to postoji potreba.

"Nije mi baš drago što se referendum održava sedam dana pre izbora. Bilo bi mi drago da se održava nakon izbora, ali zajednički štab bi doprineo smanjivanju zloupotrebe referenduma za lokalne izbore", smatra Ivanić.