Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ivanić: Sledi kriza institucija BiH zbog odluke o popisu

Foto: mojahercegovina.com

Ivanić: Sledi kriza institucija BiH zbog odluke o popisu

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić upozorio je da može doći do ozbiljne krize institucija BiH ako se ništa ne promeni u vezi sa odlukom o objavljivanju rezultata popisa stanovništva.

Region
Izvor: Glas Srpske

"Ukoliko se ništa ne promeni u vezi sa tom odlukom, popis neće imati nikakve posledice, jer ga neće priznati institucije Republike Srpske", rekao je Ivanić u Gornjim Podgradcima, kod Gradiške, i ponovio da Republika Srpska treba da objavi svoje rezultate popisa stanovništva.

Ivanić je naglasio da će u tom slučaju biti srušen koncept dogovora u BiH, ocenjujući da su veliku grešku napravili svi koji su koristili Tužilaštvo BiH da izvrši pritisak da se donese ovakva odluka o objavljivanju rezultata popisa.

"Jedno vreme imaćemo ozbiljnu krizu institucija BiH. Interesi Republike Srpske su u ovom slučaju ugroženi i očekujem da će sve političke stranke iz Srpske, na posebnoj sednici Narodne Skupštine Republike Srpske, naredne sedmice imati jedinstven stav i uputiti vrlo jasnu poruku da su ovakvi rezultati popisa neprihvatljivi", istakao je Ivanić.

On je naglasio da BiH ne može funkcionisati na preglasavanju nego se mora vratiti uvažavanju sva tri konstitutivana naroda.

Ivanić je istakao da je očekivao kompromis u parlamentu BiH da se povuče sporna odluka i da se produži rok za objavljivanje rezultata popisa, te da se dođe do zajedničke metodologije obrade popisnog materijala.

"U prvom poluvremenu neko može misliti da vodi, ali u drugom poluvremenu može da dobije kontru i sad sledi to drugo poluvreme", rekao je Ivanić, koji je juče u Gornjim Podgradcima prisutvovao javnoj tribini PDP-a "Srpska mora bolje".