Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Izetbegović: Političari ne mogu da se cenkaju sa popisom

Foto: SRNA

Izetbegović: Političari ne mogu da se cenkaju sa popisom

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da je problematizovanje popisa isforsirano i da se time kreira nepotreban problem.

Region
Izvor: RTRS

“Evidentno je da neslaganja postoje, ali se nadam da neće eskalirati u krizu. Statistika je stvar struke, a ne pazarište na kojem se političari mogu cenkati“, naglasio je Izetbegović i dodao da je BiH imala rok, koji je postavila EU, kao i zakonski okvir unutar kojeg je nadležna institucija donela odluku.

“Postoje zakonski mehanizmi kojima se ta odluka može eventualno osporiti. Međutim, jednostrano odbijanje popisa zato što se neko ne slaže s brojevima i procentima je krajnje neozbiljan pristup“, istakao je on. Poručio je da neće podržati zahtev Republike Srpske da bude poništena odluka o popisu i produžen rok za objavu rezultata.

“Nadam se da će se vlasti Republike Srpske suzdržati od jednostranih poteza i reagovati razumno“, rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li je je stvarni cilj ubrajanja 196.000 ljudi koji godinama žive u inostranstvu u stalno stanovništvo bio da Bošnjaka bude više od 50 odsto u BiH Izetbegović je odgovorio da je cilj Bošnjaka nije bilo postizanje natpolovične većine u BiH.

“Cilj je bio da ne dopustimo da budemo izbrisani kao narod u Republici Srpskoj i svedeni na manjinu prvo vojnim, a zatim mirnodopskim metodima. To je najlegitimniji mogući cilj, za koji bi Srbi trebalo da imaju razumevanje, jer su kroz svoju istoriju bili više puta izloženi nasilju i progonima“, zaključio je Izetbegović.