Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
IZETBEGOVIĆ SE BUNI Pozvao međunarodne faktore zbog referenduma u RS

Bakir Izetbegović/ Foto: faktor.ba

IZETBEGOVIĆ SE BUNI Pozvao međunarodne faktore zbog referenduma u RS

Predsednik SDA Bakir Izetbegović je u ime stranke danas pozvao međunarodne faktore da reaguju povodom najave referenduma u Republici Srpskoj koji bi trebao da se održi 25. septembra.

Region
Izvor: NB, Tanjug

Izetbegović je pozvao i Kancelariju visokog predstavnika u BiH i Veće za implementaciju mira, da zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Izetbegović smatra da je refendum u septembru “probni balon” za referendum o otcepljenju RS od BiH. On je kazao i da je najavljeni referendum najflagrantnije kršenje ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.

"Ovo je prvi antidejtonski referendum: predsednik RS Milorad Dodik je izjavio da će 'pre ili kasnije' biti organizirovan referendum o 'samoopređeljenju RS'", rekao je Izetbegović.

Kolegijum SDA je, kako je saopšteno, zaključio da “političke snage u RS predvođene Dodikom, rušeći vladavinu zakona, rušeći Ustav i državne institucije ove zemlje, rušeći Dejtonski mirovni sporazum, vode u bezakonje, haos i nesigurnost; oni to već godinama vrše veoma agresivno i aktivno vređajući i provocirajući predstavnike domaćih institucija, OHR i ambasadore zemalja članica Veća za implementaciju mira".