Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Jutarnji: Crkva se odrekla Karamarka

Tomislav Karamarko/ Foto: CROPIX

Jutarnji: Crkva se odrekla Karamarka

Katolička crkva u Hrvatskoj odrekla se prvog potpredsednika vlade HDZ-a Tomislava Karamarka i podržava premijera Tihomira Oreškovića i lidera Mosta, manje članice vladajuće koalicije, javljaju hrvatski mediji.

Region
Izvor: Jutarnji list

Razlog za to je, kako se navodi, jer Crkva smatra da prvi čovek HDZ-a ne sme imati mrlju u poslovnom i privatnom životu.

Zagrebački Jutarnji list piše da Crkva ne želi prevremene izbore jer bi to značilo povratak SDP-a.

U skladu s tim je i komentar Ivana Miklenića, glavnog urednika Glasa Koncila, u kojem kaže sve ono što Kaptol poručuje šefu HDZ-a, a to je da Orešković ima podršku, a da poverenje u Petrova još nije izgubljeno, ukazuje da sadašnjem šefu "državotvorne stranke" više ne veruje ni ono tvrđe, desnije krilo u samom HDZ-u.

"Tezi koju Karamarko pokušava progurati u javnost - da mu smeštaju, da oni drugi obmanjuju javnost, da nije kriv te da je to sve podmetanje levice i Udbe - više niko ne veruje. Kroz Miklenića zapravo govori desna HDZ-ova struja, s kojom je ovaj sveštenik jako dobar", rekao je za Jutarnji neimenovani sagovornik.

Miklenić je, naime, napisao da je, "kad je zaživela afera 'Konsultantica", postalo više nego jasno da, bez obzira na pravnu krivicu ili odgovornost, neupitno postoji moralna i politička odgovornost, umesto poteza koji bi bili u službi stvarnog opšteg dobra, došli su potezi koji znače spašavanje interesa samo jednog čoveka pošto-poto, po bilo koju visoku cenu".

A ta visoka cena su prevremeni izbori na kojima bi, ako je suditi po nedavnom istraživanju, SDP bio relativni pobednik. Isto tako, sudeći prema sagovornicima Jutarnjeg iz Hrvatske biskupske konferencije, visoka cena je i moguće prekomponovanje vlade koje najavljuju u HDZ-u budući da je i takav potez previše riskantan.

"Ako mu je odista stalo, neka odstupi i povuče svoj uski krug sledbenika", kaže izvor lista.

Stav većine unutar crkvenih redova, kako se navodi, smatra da nema potrebe micati premijera Oreškovića.

Poznato je, dodaje se, da je premijer praktični vernik, da je njegova supruga bliska krugovima u Opusu dei, a to je "za prvu ruku dovoljno" da mu Kaptol, kroz Miklenićev napad na Karamarka, da podršku.

Osim Oreškoviću, većina u Crkvi će, uvereni sagovornici lista, podršku pružiti i Mostu.

"Most traži katarzu velikih stranaka, odlazak velikih vođa iza koje je mutna prošlost, i to je nešto što Crkvi odgovara", navodi izvor Jutarnjeg i dodaje da, ipak, ima i onih koji smatraju da bi uz Karamarka, trebalo da odu i Petrov i Orešković.

Neki crkveni krugovi, iako cene Oreškovićev katolički background, uvereni su da se nije pokazao kao pravi političar, navodi ovaj zagrebački dnevnik i dodaje da im je njegova tvrdoglavost, koja se javlja, posledica političkog neiskustva.