Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Karamarko: Srbija mora odustati od političke dvoličnosti

Foto: portaloko.hr

Karamarko: Srbija mora odustati od političke dvoličnosti

Prvi potpredsednik Vlade Hrvatske Tomislav Karamarko optužio je vlast u Beogradu da je sama kriva što se Srbija našla „pred zidom“ jer, kako kaže, nije dosledna u političkom opredeljenju.

Region
Izvor: Dnevni avaz/ Sputnjik

- Oni (vlast u Srbiji) moraju shvatiti kako težnja velikih sila da Srbija bude pod njihovim uticajem nije tolika da bi Srbiji omogućila političku dvoličnost. Oni će se brzo morati opredeliti žele li uistinu biti deo moderne Evrope“, kazao je Karamarko u intervjuu za sarajevski „Dnevni avaz“.

Karamarko odbacuje optužbe koje, kako kaže, dolaze iz Beograda da Hrvatska blokira put Srbije ka članstvu u EU.

On tvrdi da je Hrvatska, nedvosmisleno, politički lider u regionu i da nema potrebu to stalno da ističe niti da nekoga tera da joj se politički pridružuje, a istovremeno spremna je da ponudi saradnju svima koji to žele.

Hrvatska je, kazao je, spremna da bude posrednik državama regiona prema EU, ali i prema SAD.

Ministar Hasanbegović zna napraviti razliku između antifašizma i komunizma

- Više puta sam se ogradio od svake vrte radikalizma i totalitarizma. No, neki to, jednostavno, ne žele čuti. Priče o ustašizaciji hrvatskog društva deo su planova za destabilizaciju Republike Hrvatske, a one su posebno potencirane nakon promene vlasti, rekao je Karamarko i dodao da se jedini zločin ministra Hasanbegovića se ogleda kroz dve stvari.

- Prvo, on je odličan istoričar koji vešto razotkriva istorijsku činjenicu da antifašizam i komunizam nisu isto. Drugo, ministar Hasanbegović je od prvog dana počeo uvoditi reda u finansiranje rada nevladinih organizacija koje su u mandatu prethodne vlasti bile pod uticajem politike. Sad kada im je zatvoren dotok novca koji im ne pripada, oni dižu glas o ustašizaciji društva. Valjda smatraju da je to optužba koja uvek u svetu izazove pažnju, rekao je Karamarko.