Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kavazović: Može i Srbin, samo ako ne negira genocid

Reisulema Husein Kavazović/ Foto: faktor.ba

Kavazović: Može i Srbin, samo ako ne negira genocid

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović ostaje pri stavu da na čelo Srebrenice ne mogu da dođu oni koji, kako je rekao, negiraju genocid počinjen u tom gradu u Republici Srpskoj.

Region
Izvor: Tanjug/ Dnevni avaz

Kavazović je za sarajevski Dnevni avaz pokušao da objasni svoju nedavnu izjavu u kojoj je Srbe nazvao "vlasima", rekavši:

"Tu sortu ljudi ja nazivam balijama i vlasima, primitivcima, jer drugo i nisu. Svaki Srbin ili Bošnjak koji se prema ovim planetarnim tragedijama odnosi ljudski, moja su braća i ja s tim nemam nikakav problem. Biću sretan kada se za načelnika u Srebrenici kandiduje neki Srbin koji ne negira genocid", kazao je reis Kavazović za Avaz.

Dodao je da je "to ono što je bila suština njegove poruke ljudima iz Srebrenice, koji žive proterani u tuđim zemljama i čiji najmiliji naseljavaju najnaseljenije mesto u Srebrenici, mezarje (groblje) u Potočarima".

Sve drugo su, kaže, tumačenja, na šta svako ima pravo.

Kavazović se, inače, zbog pomenute izjave našao na udaru javnosti u Republici Srpskoj, a predsednik tog entiteta Milorad Dodik pozvao ga je da odustane od govora mržnje koju je praktikovao njegov prethodnik Mustafa Cerić.