Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kavazović optužio Republiku Srpsku za etničko čišćenje

YT Screenshot

Kavazović optužio Republiku Srpsku za etničko čišćenje

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović je optužio Republiku Srpsku da sprovodi puzajuće etničko čišćenje muslimana na svojoj teritoriji i istakao da pomirenja nema dok Srbi ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid

Region
Izvor: N1

"Znate šta se sve desilo od jula prošle godine. Prvo je sprečena rezolucija o genocidu u UN-u. Političke snage bosanskih Srba ometaju donošenje takve rezolucije u Parlamentu BiH. I mi pričamo o nekom pomirenju. Ubeđen sam da nema pomirenja dok se genocid ne prizna", kazao je Kavazović i dodao:

"Genocid se u Srebrenici mora priznati i to bi bila jedina ispravna stvar".

Gostujući na regionalnoj N1TV, Kavazović je na pitanje šta će se desiti u budućnosti ukoliko odnosi ostanu ovakvi kakvi su sada, rekao da u RS postoje krajevi gde se negira bosanski jezik, gde se Bošnjacima ne dozvoljava zaposlenje i na sve načine im se otežava život.

"To je ono što ja govorim, o puzajućem etničkom čišćenju u Republici Srpskoj", rekao je Kavazović koji se protivi izboru predstavnika srpskog naroda na čelo srebreničke opštine.

Kavazović, koji je smatran umerenijim verskim liderom u odnosu na njegovog prethodnika Mustafu Cerića, kaže da je prirodno to što je pozvao Bošnjake da imaju obavezu prema Srebrenici i da ne dozvole da na vlast u toj opštini dođe neko iz reda srpskog naroda, neko ko, kako je rekao, negira genocid.

Upitan zašto je nedavno Srbe nazvao Vlasima (pogrdni naziv za Srbe u vreme osmanlija), Kavazović kaže da je to rekao u ljutnji, ali da kada Srbe nazove četnicima oni se time ponose.

Na pitanje da li je spreman da se izvini zbog toga, Kavazović je rekao da mu je žao ako je uvredio neke od prijatelja, ali da mu zbog onih drugih, koji negiraju genocid, nije žao i da se ne želi izviniti.

Kavazović je prokomentarisao odluku da se zabrani prisustvo na obeležavanju godišnjice zločina u Srebrenici onima koji negiraju genocid, rekavši da taj Memorijalni centar nije u nadležnosti Islamske zajednice, ali da jeste u tom slučaju bi, kaže, bio saglasan sa tim.

Ponovo je zamerio srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću što je, kako je rekao, u pogrešnom trenutku boravio nedavno u Beogradu.

"Ja cenim gospodina Ivanića, ali je izabrao jako loš trenutak da ode u Beograd. Ne postoji mnogo pitanja između Bošnjaka i Srba. Pitanje identiteta, genocida i normalnog odnosa prema ljudima", rekao je Kavazović.

A na pitanje o imenovanje Abdulaha Numana na mesto muftije srbijanskog, poglavar IZ u BiH kaže da mu je drago kada neko pređe u islam, ali i dodao:

"Mi imamo jednu jedinu IZ BiH u Srbiju. Nikakva druga imenovanja nismo dali, ali me prelasci na islam raduju i želim mu dobrodošlicu u naš džemat".