Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kitarović: Pozvala sam Nikolića da rešimo pitanja dijalogom

Foto: youtube/screenshot

Kitarović: Pozvala sam Nikolića da rešimo pitanja dijalogom

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je danas da je pozvala predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Zagreb i Beograd sva pitanja koja Hrvatska vidi kao sporna za ulazak Srbije u EU, reše za pregovaračkim stolom.

Region
Izvor: Tanjug

Ona je ponovila da Hrvatska ne blokira Srbiju na putu ka članstvu u EU, ali je istakla da će Zagreb nastaviti na insistiranju da Beograd ispuni kopenhaške, madridske i ostale kriterijume.

Naglasivši da je Hrvatskoj u interesu da Srbija što pre uđe u članstvo, Grabar-Kitarović je izjavila da je danas sa predsednikom Nikolićem vodila otvoren dijalog i raspravu i da ga je pozvala da Srbija i Hrvatska sva nerešena pitanja reše za pregovaračkim stolom.

"Pozvala sam Nikolića da Srbija i Hrvatska sednu za sto i dogovorom rešimo pitanja oko Poglavlja 23 i da definišemo prelazne i druge mere za definisanje obaveza koje je Srbija preuzela kako bi se omogućilo otvaranje Poglavlja 23", rekla je Grabar-Kitarović u Sarajevu, u izjavi za medije posle sastanka lidera jugoistočne Evrope u Brdo-Brioni procesu.

Kitarović je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da ne želi da govori o detaljima, i da je potrebno usmeriti se na budućnost i sadašnjost, a ne na prošlost.

Ona je konstatovala da je Hrvatska poslednja koja je ušla u u članstvo EU, ali i podsetila da je prva koja je ušla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema njenim rečima Hrvatska zna koliko su teške reforme koje je trebalo napraviti jer se, kako je rekla, ta država suočavala sa izazovom da misli da neko traži od nje nešto što nije bilo traženo ranije.

„Ali konačno, kada vidiš šta je učinjeno, Hrvatska je danas bolja zemlja, a sve što je uloženo u pristupnom procesu je u korist svih građana Hrvatske, kako većinskog naroda, tako i nacionalnih manjina“, zaključila je Grabar-Kitarović.