Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kovač: Oštre protivmere ako Srbija nekog uhapsi

Foto: Tanjug/ screenshot

Kovač: Oštre protivmere ako Srbija nekog uhapsi

Tehnički ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač rekao je da bi Hrvatska primenila oštre kontramere ukoliko bi Srbija uhapsila nekog hrvatskog građanina pod optužbom za ratne zločine.

Region
Izvor: Tanjug

"Smatram skoro nemogućim da bi srpska Vlada to imala hrabrosti učiniti jer bi morala računati na oštre protivmere. Jedna od mera bi bila apsolutna blokada svih pregovora procesu pristupanja EU", rekao je Kovač za TV Novu.

Kovač je i posle otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU ponovio zahteve koje je Hrvatska postavljala, a upitan da li je srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji suspendovan ili nije Kovač je odgovorio da nije, ali da Srbija to mora učiniti.

On je dodao da postoje platforma i jasni kriterijumi koji su definisani u pregovaračkom procesu.

"To smo uspeli sve da ubacimo i Srbija sada mora krenuti što pre u izmenu svog zakona. Osnovali smo komisiju na nivou Vlade, sledeće sedmice imamo prvu sednicu i zatražićemo da Srbija što pre počne s izmenama tog zakona", tvrdi Kovač.

On je rekao i da će Hrvatska blokirati bilo kakve optužnice koje bi Srbija mogla da aktivira.

"Vreme je da Srbija počne razmišljati o tome da postoje zapovednici srpskih snaga koji su bili uključeni u agresiju na Hrvatsku, pa neka njih istražuju", rekao je Kovač.

I hrvatski premijer Tihomir Orešković rekao je juče da hrvatska vlada u vezi s otvaranjem poglavlja 23 i 24 nije ništa popustila Srbiji, jer su, kako je naveo, vrlo transparentni uslovi koje ta zemlja treba da ispuni u pregovorima s Evropskom unijom, prenela je Hina.