Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kovač u Jerusalimu odbacuje rast fašizma u Hrvatskoj

Miro Kovač/ Foto: Večernji.hr

Kovač u Jerusalimu odbacuje rast fašizma u Hrvatskoj

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač odbacio je danas u Jerusalimu percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma.

Region
Izvor: Tanjug

On je na predavanju članovima Izraelskog saveta za spoljne poslove Svetskog jevrejskog kongresa, a uoči susreta sa premijerom Izraela Bendžaminom Netanjahuom, rekao da je Hrvatska uspešna priča.

"Specifičnost je hrvatske tranzicije iz komunizma u demokratiju zapadnog tipa što se za razliku od istočne Evrope odvijala u doba ratne agresije", rekao je Kovač, prenela je Hina.

Istakao je da Hrvatska ne može jednostavno da prihvati ideju stranih novina o rastućem ekstremizmu u istočnoj Evropi i dodao: "no moramo biti oprezni i odgovorni".

U preambuli hrvatskog ustava jasno se odbacuje fašizam, nacizam, komunizam, rekao je Kovač u Jerusalimu.

Inače direktor jerusalimskog Centra Vizental Efraim Zurof, poznatiji kao lovac na ratne zločince, u više navrata je od Hrvatske zatražio da smeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koga je nazvao fašistom.

Zurof je, naime, rekao da bi na tu poziciju trebalo da dođe neko ko će doneti čast i poštenje, umesto da sramoti zemlju pred celim svetom.

Simon Vizental Centar je jevrejska međunarodna nevladina organizacija, koja se bavi pitanjima rasizma, antisemitizma, terorizma i genocida.

Simon Vizental Centar zgađen je, kako se navodi, činjenicom da je neko poput Zlatka Hasanbegovića imenovan na čelo resora koji se bavi kulturom.

U saopštenju je izraženo gađenje i neverica zbog činjenice da je za novog ministra kulture imenovan Zlatko Hasanbegović, čovek koji je, kako se navodi, kazao da je antifašizam floskula te ista osoba koja se otvoreno divila nacističkom imamu.

"Šokirani smo postupcima i izjavama novoizabranog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, zbog kojeg su zabrinuti brojni hrvatski građani", naveli su.

Centar je zgrožen Hasanbegovićevom objavom zloglasne knjige o komemoraciji Holokausta, od univerzalno diskreditovanog američko-jevrejskog autora Normana Finkelstajna te njegovim neutemeljenim i potpuno nepreciznim komentarima vezanima uz istoriju Hrvatske za vreme Drugog svetskog rata i Holokausta.

"Sama činjenica da Hasanbegović objavljuje takvo smeće, koje reklamira na web stranici dobro poznate antisemitističke organizacije Stormfront, dovoljan je razlog da se skloni s pozicije ministra u vladi zemlje koja je deo Evropske unije. Još je gore to što ministar slepo odbija prepoznati genocidnu prirodu ustaškog režima, a prezire hrabre hrvatske antifašiste koji su se protiv njega borili. Ovo je apsolutna revizija istorija Drugog svetskog rata i holokausta bez ikakve podloge. To je nečuveno i apsolutno neprihvatljivo", navodi se u saopštenju Zurofa koje je nedavno preneo Vizental Centar.