Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
MAKEDONIJA: Ivanov dao mandat Zaevu

Zoran Zaev/ Foto: timesofisrael.com

MAKEDONIJA: Ivanov dao mandat Zaevu

Tačno u podne, u vili "Vodno" u Skoplju, predsednik Makedonije uručio je mandat za sastav nove vlade predsedniku SDSM-a Zoranu Zaevu.

Region
Izvor: RTS

SDSM se o parlamentarnoj većini dogovorio sa tri albanske partije – DUI, pokretom Besa i Alijansom Albanaca.

Zoran Zaev je nešto pre 12 sati stigao u vilu "Vodno", a ceo događaj pratio je veliki broj novinara.

Lider SDSM-a je mandat za sastav nove vlade dobio nešto više od pet meseci od vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 11. decembra prošle godine.

Prilikom davanja mandata Zaevu, Ivanov je konstatovao da su sve prepreke uklonjene i da nova parlamentarna većina treba da predloži novu vladu.

Zaev je potpisao izjavu u kojoj se konstatuje da su dve prepreke za formiranje nove vlade uklonjene – izabran je novi predsednik Sobranja i predsedniku su dostavljene garancije da će nova vlada raditi na očuvanju i zaštiti jedinstva, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i multietničnosti Makedonije.

"Garantujemo zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije. Garantujemo poštovanje nacionalnih interesa i poboljšanje života svih građana. Garantujemo da će proces donošenja odluka biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava", navedeno je, između ostalog, u izjavi koju je potpisao Zaev preuzimajući mandat za formiranje vlade.

Zaev je rekao da "nijedan dokument, platforma ili akt suprotstavljen gorenavedenim stavovima ne može biti osnova" za vođenje politike u Republici Makedoniji.

Predsednik Sobranja Taljat Džaferi rekao je da bi bilo šta drugo da je učinio Ivanov, osim davanja mandata za sastav vlade Zaevu, bilo pogubno za Makedoniju.

"Ne mogu da kažem da je kriza okončana, ali ovo će otvoriti put da se stvari odvijaju institucionalno", rekao je Džaferi u telefonskoj izjavi Rojtersu.

Prema Ustavu Makedonije, mandatar Zaev ima rok od 20 dana da parlamentu predloži sastav kabineta.

Zaev je ranije rekao da očekuje da će Makedonija novu vladu dobiti do kraja maja.

Istakao je da će njegov kabinet biti proevropski i da će obezbediti kvalitetan život za sve građane, uz poštovanje multietničnosti u skladu sa Ohridskom sporazumom.

SDSM se o parlamentarnoj većini dogovorio sa tri albanske partije – DUI, pokretom Besa i Alijansom Albanaca.

Nova makedonska vlada bi trebalo da teškim reformama izvuče zemlju iz duboke političke krize koja traje gotovo tri godine i vrati je na put evroatlantskih integracija.

Kriza je eskalirala krajem aprila, kada je parlamentarna većina izabrala novog predsednika Sobranja Taljata Džaferija iz reda albanskih partija. To je prvi put da na čelu Sobranja bude Albanac.

Prvi mandatar nakon decembarskih izbora je bio lider VMRO-DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski koji, međutim, nije uspeo da postigne koalicioni dogovor sa albanskim partijama, pre svega albanskom partijom DUI, inače, svojim dugogodišnjim partnerima u vlasti.

VMRO-DPMNE ne priznaje izbor Džaferija za predsednika Sobranja i zalaže se za raspisivanje novih parlamentarnih izbora.